Свет

Небензја: Лавров би могао да отпутује у Њујорк

Потврђују се сумње ко стоји иза саботаже гасовода, прокоментарисао је представник Русије у УН након што Савет безбедности УН није усвојио руско- кинески нацрт резолуције о диверзији на Северном току
Небензја: Лавров би могао да отпутује у Њујоркwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Русија има озбиљне и оправдане сумње у транспарентност истрага о саботажи на гасоводима "Северни ток", саопштио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН-а, преносе "РИА Новости".

Данска, Немачка и Шведска покушавају да обману Савет безбедности УН, одбијајући сарадњу са Русијом по овом питању, додао је он.

Истакао је да се након данашњег гласања потврђују сумње у то ко стоји иза саботаже гасовода. Небензја је додао да ће Москва донети неопходне закључке.

"Сигурни смо да ће се појавити детаљније чињенице и да ће бити идентификовани сви умешани у саботажу Северног тока, као и да ће сви детаљи овог злочина бити обелодањени", рекао је руски дипломата.

Додао је да се очекује учешће руског министра спољних послова Сергеја Лаврова на неколико седница Савета безбедности у априлу.

Небензја је претходно изјавио да су Данска и Шведска одговориле да "испуњавање захтева Руске Федерације може да угрози безбедност" тих држава, док је Немачка, како је истакао, поручила да би то могло да нанесе могућу штету интересима земље.

Небензја је том приликом позвао чланице Савета безбедности УН да подрже и буду коаутори његове резолуције о истрази напада на руски гасовод.

image