Свет

СБ УН није усвојио нацрт резолуције о истрази саботаже Северног тока

Због става западних земаља, документ није добио девет од укупних 15 гласова, преносе "РИА Новости"
СБ УН није усвојио нацрт резолуције о истрази саботаже Северног токаGetty © Johannes Simon/Getty Images

Савет безбедности УН није усвојио руски нацрт резолуције којим се Генерални секретар позива да формира међународну комисију за истрагу околности саботаже Северног тока.

Због става западних земаља, документ није добио девет од укупних 15 гласова, преносе "РИА Новости".

За резолуцију су гласали Русија, Кина и Бразил. Остале земље су биле уздржане. Да би био усвојен, документ мора да добије девет гласова за од 15, док ниједна од сталних чланица Савета безбедности (Русија, Кина, САД, Велика Британија, Француска) не би требало да буде против.

Уколико би резолуција била усвојена, Савет безбедности би затражио од "генералног секретара УН да успостави међународну независну истражну комисију за спровођење свеобухватне, транспарентне и непристрасне међународне истраге свих аспеката чина саботаже Северног тока и Северног тока 2. гасовода, укључујући идентификацију извршилаца, спонзора, организатора и саучесника", пише руска агенција.

Генерални секретар УН би добио 30 дана да поднесе извештај Савету безбедности о модалитетима за стварање такве комисије. 

Шведска, Данска и Немачка тренутно спроводе сопствену истрагу о инциденту.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности је саопштио да Москва озбиљно сумња у транспарентност истрага западних земаља о саботажи на гасоводима "Северни ток".

image