Економија

Санкције нису утицале на испоруку руске нафте - и даље је тражена, и то у истом обиму

Москва је успела да врло брзо пронађе замену за западно тржиште тако да обим производње и извоза руске нафте није опао, упркос санкцијама и притисцима који долазе са Запада
Санкције нису утицале на испоруку руске нафте - и даље је тражена, и то у истом обимуwww.globallookpress.com © Lars Klemmer

Испорука руске нафте није смањена, већ је само преусмерена на друга тржишта, рекао је данас руски министар енергетике Николај Шуљгинов, објашњавајући како је Русија успела да се одупре свим санкцијама са Запада и осигура енергетску стабилност у земљи, упркос до сада невиђеним притисцима.

Министар открива да је било неопходно не само задржати исти обим производње и прераде нафте, већ обезбедити и да земља настави да извози нафту у истом обиму као и пре увођења санкција против Москве. 

"У том циљу улажемо велике напоре да преоријентишемо испоруку нафте и нафтних деривата на тржишта Азије, Африке, Латинске Америке и Блиског Истока. Већ сада можемо слободно рећи да смо успели да сав обим нафте који смо раније извозили, а који је у једном моменту опао због ембарга, усмеримо на друга тржишта и да се уједно осигурамо да не дође до пада продаје", објаснио је Шуљгинов.

Заменик премијера Руске Федерације Александар Новак данас је казао да је испорука руске нафте у Индију тако порасла чак 22 пута током прошле године, а примећен је и раст извоза нафте у Кину, за који је Новак раније рекао да сада одговара трећини руског извоза овог енергента.

"Блумберг" је, подсетимо, ових дана објавио податак да је Русија на путу да овог месеца постигне рекордан ниво испоруке руског дизела, упркос санкцијама. Извоз је, према писању медија, преусмерен на тржиште Турске и Марока, али и других земаља. 

image