Економија

Две фирме, исти посао: Како западне компаније заобилазе западне санкције против Русије?

Швајцарска компанија добила је свог "клона" у Дубаију, који наставља да тргује руском нафтом. Да ли је то кршење санкција, пита се "Фајненшел тајмс"
Две фирме, исти посао: Како западне компаније заобилазе западне санкције против Русије?www.globallookpress.com © Reinhard Rohner/imageBROKER.com

Швајцарску компанију "Парамоунт енерџи енд комодитиз СА" која је пре увођења санкција на руске енергенте била један од главних трговаца нафтом из те земље, у међувремену је, како сазнаје "Фајненшел тајмс" у послу заменио до тад непознати "близанац", односно компанија готово истоветног имена, само регистрована у Дубаију.

"Нови 'Парамаунт енерџи енд комодитиз ДМЦЦ' користи зајмодавце из Уједињених Арапских Емирата да му помогну у трговини, али и бродове регистроване на компаније које се налазе у земљама као што су Индија и Кина за транспорт нафте", наводи "Фајненшел тајмс".

"Парамаунт СА" и "Парамаунт ДМЦЦ", међутим, упркос сумњи на то да је друга "клон" прве како би се заобишле западне санкције, тврде да две фирме имају потпуно независну управљачку структуру, као и да Холанђанин Нилс Труст (оснивач швајцарске компаније) нема директан удео у "Парамаунту" у Дубаију.

Иначе, швајцарски "Парамаунт", редовно је из луке Козмин у источној Русији продавао више ЕСПО сирових терета месечно. То је наводно трајало најраније од 2020. године па све до средине прошле године. А онда је "Парамаунт" из Дубаија наставио тај посао, набављајући нафту од приватних руских произвођача и пакујући је у појединачне пошиљке. Био је одговоран за чак четвртину укупног извоза сирове нафте из луке прошлог месеца.

Према санкцијама уведеним 5. децембра, компанијама или појединцима из земаља укључујући САД, Велику Британију, земље чланице ЕУ и Швајцарску - забрањено је да тргују, посредују, испоручују или осигуравају руску нафту, осим ако се не продаје испод 60 долара по барелу.

"Парамаунт ДМЦЦ" је одбио да коментарише да ли је испоштовао границу од 60 долара, наводећи као разлог за своје ћутање трговинску тајну. Фирма је негирала и да је прекршила било какве западне санкције, рекавши да су њене операције у складу са свим важећим "законима и прописима".

Међутим, према агенцији за извештавање о ценама "Аргус" ЕСПО-мешавина се трговала изнад 70 долара по барелу од децембра, што сугерише да би свака западна компанија укључена њену продају кршила санкције сем ако је није продавала по ценама нижим од тржишних. Насупрот томе, главна руска сировина, мешавина "урал", просечно је у јануару коштала 49 долара по барелу.

"Парамаунт ДМЦЦ" је признао своје учешће у најмање 12 испорука ЕСПО сирове нафте из Козмина, откако је уведено ограничење цене. "Фајненшел тајмс" наводи да су пловила коришћена у тим транспортима била регистрована на компаније у Кини, Индији или на Маршаловим Острвима.

Пет од тих бродова није имало активну полису осигурања код западног друштва у време преласка, али два пловила јесу. Један је био "Никол" а други "Јаса голден Дарданелс". "Фајненшел тајмс", међутим, није успео да потврди по којој цени су те пошиљке нафте продате, и да ли су западна ограничења испоштована.

Званичник ЕУ укључен у политику санкција рекао је, иначе, за "Фајненшел тајмс", да, никаква правила не спречавају компаније са седиштем у Дубаију да тргују руском нафтом изнад горње границе цене, све док не користе западне услуге као што је осигурање. Кршење санкција било би, дакле, ако је компанија у власништву или под контролом европског субјекта или држављана.

image