Економија

Сарадња Русије и Индије цвета: Ове године трговина вредна 50 милијарди долара?

То би био нови рекорд, после оног обореног 2022. године када је обим размене износио 31 милијарду долара, углавном због индијског увоза руске нафте
Сарадња Русије и Индије цвета: Ове године трговина вредна 50 милијарди долара?www.globallookpress.com © © Lars Klemmer

Индија и Русија одржаће следеће недеље велики пословни састанак у Њу Делхију чији се значај сагледава у светлу процена да би две земље могле ове године да остваре трговинску размену од 50 милијарди долара.

Прошле године већ је остварена рекордна билатерална размена од 31 милијарде долара са значајним повећањем индијског увоза енергената и ђубрива, подсећа "Економик тајмс" најављујући сусрет индијских и руских привредника и званичника.

Назван "Руско-индијски пословни форум: стратешка сарадња за развој и раст" сусрет ће бити одржан 29. и 30. марта као део санктпетербуршког Међународног економског форума.

Фокус ће бити на сектору ИТ, сајбер безбедности, технолошкој независности, паметним градовима, транспорту и логистици, здравству и фармацији, рекли су званичници.

Циљ трговинске размене за 2025. раније је био одређен на 30 милијарди долара, али је бројка премашена 2022. због индијског увоза нафте из Русије. Сада се очекује да цифра досегне 50 милијарди долара у овој години.

"Руско-индијска сарадња један је од покретача регионалних напора да се побољша архитектура међудржавних односа у Азијско-пацифичком региону. Форум је замишљен да ојача пословне везе између руских и индијских пословних заједница, као и да подржи руске бизнисе који улазе на индијско тржиште", рекао је саветник руског председника Владимира Путина Антон Кобјаков.

 

image