Србија и Балкан

Вучић: Изазови са којима се суочавамо на глобалном нивоу изискују да се ујединимо

Принципе поштовања људских права, владавине права и међународног поретка заснованог на правилима, треба да пренесе и поштује свако од нас, каже председник Србије Александар Вучић
Вучић: Изазови са којима се суочавамо на глобалном нивоу изискују да се ујединимо© Танјуг/Зоран Жестић

Председник Србије Александар Вучић учествује на онлајн Самиту за демократију, на позив председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена.

"Изазови са којима се суочавамо на глобалном нивоу изискују да се ујединимо. Принципе поштовања људских права, владавине права и међународног поретка заснованог на правилима, треба да пренесе и поштује свако од нас. Актуелни сукоб у Украјини је, поново, на светло дана изнео апсолутну неопходност универзалног и непоколебљивог поштовања међународног права од стране свих. Република Србија ће наставити да заговара доследно поштовање неселективне примене тих одредби и принципа", рекао је Вучић на онлајн самиту.

Светски лидери окупиће се ове недеље на виртуелном, другом Самиту за демократију, који је почео данас.

Самит укључује 120 земаља, цивилних група и технолошке компаније.

Заједнички домаћини овогодишњег самита биће САД, Костарика, Замбија, Холандија и Јужна Кореја, а амерички званичници кажу да ће "охрабрити земље учеснице да се више укључе у демократске процесе".

image