Економија

Брисел о банкарској кризи: Не паничите (превише) због панике на тржишту

Бриселски званичник признаје да би банкама и властима било тешко да издрже кризу поверења
Брисел о банкарској кризи: Не паничите (превише) због панике на тржиштуwww.globallookpress.com © Muhammad Ata/Keystone Press Agency

Европска унија не би требало да игнорише нервозу финансијског тржишта у вези са здрављем банкарског сектора, каже шеф европске управе за управљање банкротима, упозоравајући да би недостатак поверења могао да расте упркос отпорности сектора.

Акције банака су претрпеле пад последњих недеља, укључујући драматичан пад цене акција "Дојче банке" у петак након колапса "Креди Свиса" недељу дана раније. То је довело до бојазни да би Европа могла бити на прагу још једног великог колапса банака, сличног оном из 2008. који је потресао свет и коме су претходила дужничка превирања у еврозони.

"Ако вам кажем да су тржишта ирационална, рећи ћете ми, па, можда сте ви ти који нисте сасвим рационални да не узмете у обзир ризике које учесници на тржишту разматрају", рекао је "Политику" Доминик Лабуре, председник Јединственог одбора за реструктуирање СРБ).

Он је додао да власти треба да сагледају ситуацију свеобухватније од онога што "учесници на тржишту виде као лоше".

Панично праћење тржишта делимично је вођено забринутошћу да би криза могла да ескалира, као пре 15 година када су неочекивани губици банака одјекнули по читавом систему и резултирали спасавањем пореских обвезника.

Политичари и регулатори ЕУ су више пута покушавали да увере инвеститоре да је сектор ЕУ сада отпоран - али, како финансијска тржишта показују своју нервозу, то је имало ограничен успех.

Лабуре, који је у јануару преузео надлежност над ЕУ, рекао је да је природно да тржишта траже следећу слабу карику након што је УБС преузео "Креди Свис".

"То је веома легитиман став учесника на тржишту, али би требало да се заснива на стварној ситуацији", рекао је он, тврдећи да су банке у ЕУ добро капитализоване, имају довољно готовине и довољно "лепљивих" депозита – клијената који не планирају да извлаче новац.

Највећа брига

Опасност за званичнике ЕУ је у томе што ако бриге о тржишту изазову већи хаос чак и најбоље капитализоване банке имаће проблема са масовним повлачењима средстава клијената. Тада, пише "Политико" поверење тржишта, или његов недостатак, може да потисне све друге бриге.

"Када недостатак поверења превазиђе остале елементе, у том случају банци и њеним властима постаје изузетно тешко да издрже последице", рекао је Лабуре, који је раније био шеф француског органа за банкарску супервизију.

Ту се појављује и СРБ. Успостављен након финансијске кризе 2008. године, одбор осигурава да банке у еврозони буду спремне за колапс тако да акционари и повериоци сносе губитке у неуспеху - а не порески обвезници - кроз процес познат као "резолуција". Ако банка падне, бриселска агенција ускаче и управља последицама.

Одлука швајцарских власти да спроведу исхитрено спајање "Креди Свиса" и УБС-а и дају јавне гаранције за посао, поставила је питање да ли велике банке остају "превелике да би пропале" упркос вишегодишњим реформама.

Непроверени алати

Лабуре сматра да ће правила и алати ЕУ бити у стању да се изборе са "свим врстама банкарских криза" - без коришћења јавног новца. "Опремљени смо алатима који могу да се позабаве неуспехом банака, било да су велике или мале банке", рекао је он.

Ипак признаје да алати за решавање колапса велике глобалне банке "нису тестирани“.

"И искрено, ко би то желео да тестира?" рекао је. "Дакле, ако ме питате да ли смо сигурни у њих, мој одговор је да ћемо знати кад будемо имали такав случај. И оно што могу да кажем је да сам сигуран да можемо да користимо комплет алата."

image