Свет

УПЦ: Провокатори са сатанистичким симболима дошли да подрже исељавање монаха из Лавре

Суд у Украјини је одбио да обустави исељење монаха из Кијевско-печерске лавре док се разматра њихова тужба против одлуке украјинских власти да раскину уговор о закупу објеката манастира
УПЦ: Провокатори са сатанистичким симболима дошли да подрже исељавање монаха из Лавреwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Секретар савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов поручио је данас да власти не одустају од истеривања монаха из Кијевско-печерске лавре, али да службе "никога неће вући за браду", односно, да неће применити силу против братије манастира.

"Више пута сам рекао да неће до тога доћи, да нећемо никога вући за браду, јер то није наша тактика", сликовито је прокоментарисао Данилов. Своје циљеве, како је додао, власти ће остварити мирним путем, а резерват на чијој се територији налази лавра поново ће бити у рукама државе.

Саветник украјинског председника Михаил Подољак јуче је рекао да ће у Украјини остати само неканонска Православна црква Украјине (ПЦУ), а да ће канонска Украјинска православна црква (УПЦ) бити истиснута из Украјине у руске градове тако да више неће имати начина да "утиче на унутрашњу ситуацију у Украјини". 

Подсетимо, јуче су украјинске власти поништиле уредбу о предаји Кијевско-Печерске лавре на бесплатну употребу УПЦ, објавио је министар културе Украјине Александар Ткаченко на Телеграму.

Раније, суд у Украјини је одбио да обустави исељење монаха из Кијевско-печерске лавре док се разматра њихова тужба против одлуке украјинских власти да раскину уговор о закупу објеката манастира, наводи се у одлуци суда у Кијеву.

Све најновије вести о дешавањима у Кијевско-печерској лаври пратите из минута у минут уживо у блогу РТ Балкан.

  • 31. мар 2023 • 21:11

    21:11

    Провокатори напустили светињу, у Лаври тренутно мирно

    У Кијевско-печерској лаври је мирно, провокатори су напустили њену територију, јавила је канонска Украјинска православна црква (УПЦ), а пренеле су "РИА Новости".

    Како се додаје, полиција је отворила кривични поступак против организатора провокација.

    УПЦ је на свом Јутјуб каналу навела да је на територији манастира мирно и захвалила полицији на чувању реда и закона, додајући да су им се раније током дана хорски захвалили и парохијани који су бранили Лавру.

  • 20:26

    УПЦ: Сатанисти међу провокаторима

    Међу присталицама протеривања монаха из Кијевско-печерске лавре било је и оних који су носили сатанистичка обележја, објављено је на сајту Украјинске православне цркве.

    "Међу онима који су дошли да истерају хришћане из своје светиње има много провокатора који се дрско ругају верницима, вређају њихова дубока верска осећања, све свето што је сваком хришћанину драго... На овим фотографијама се јасно види да је њихов бог сатана. Сатанистички симболи на одећи, сатански знаци. Све што треба да знате о томе ко се данас бори против православних хришћана у Украјини", наведено је на сајту УПЦ.

    Како се додаје, један од оних који су дошли да истерају монахе из Лавре имао је мајицу са натписом на енглеском језику: "Имате ли минут да разговарате о господу&спаситељу сатани".  

     

  • 16:37

    УПЦ избацила из братије намесника из расколничке Православне цркве Украјине

    Намесник канонске УПЦ, митрополит кијевски и све Украјине Онуфриј Березовски, својим указом је избацио из братије Кијевско-печерске лавре архимандрита Аврама Лотиша, кога је расколничка Православна црква Украјине (ПЦУ) поставила за вршиоца дужности игумана манастира.
    Претходно је поглавар расколничке ПЦУ, митрополит Епифаније, именовао Лотиша за вршиоца дужности управника Лавре. Лотишу је забрањено служење указом митрополита кијевског и целе Украјине Онуфрија.

  • 16:00

    Митрополит Павел: Очекујемо разбојнички напад на лавру (ВИДЕО)

    Намесник Кијевско-печерске лавре митрополит вишгородски и чернобилски Павел Лебед изјавио је да се данас у 17.00 часова спрема разбојнички напад на лавру.

    "Верници су чули како насилници разговарају телефоном о припреми напада на лавру. Надам се да је ово обмана. Замолио бих све вернике да се моле", навео је он.

  • 15:39

    Монаси кропе освештаном водом вернике

  • 14:37

    УПЦ не разматра могућност исељења из Кијевско-печерске лавре

    Представници канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) не размишљају о напуштању Кијевско-печерске лавре, пошто се ослањају на власти земље да се придржавају устава и других правних норми, изјавио је начелник информативно-просветног одељења УПЦ митрополит Нижински и Прилуцки Климент.

    "Ми не разматрамо такве опције, јер имамо украјинско законодавство. Ако говорите о најгорој опцији, то значи да треба да размотримо ситуацију у којој у Украјини нема законодавства, нема устава. Али ја то не дозвољавам и не признајем да може доћи до таквог развоја догађаја", рекао је он, одговарајући на питање новинара да ли имају да се преместе монаси, ако дође до најгорег сценарија.

  • 12:28

    Провокације испред светиње

    Камере забележиле покушај провокације верника који су се окупили на богослужењу у Кијевско-печерској лаври.

  • 11:47

    Пратите уживо дешавања испред Лавре

  • 09:36

    УПЦ: Очекујте провокације

    УПЦ је упозорила да данас, 31. марта, могу да се очекују провокације које ће подметнути власти приликом покушаја затварања лавре. 

  • 09:12

    Верници и данас бране светињу

    Украјински медији преносе да се неколико стотина верника и данас окупило у манастиру на богослужењу. Комисија је поново стигла у лавру, а окупљени верни народ ни овај пут не допушта комисији да уђе у манастир.

image