Србија и Балкан

Митрополит Јоаникије: Безбожна власт хоће да отме Кијевско-печерску лавру, стуб православља

Митрополит Јоаникије каже да је "намера да се светиња која је стуб целога православља, а нарочито изворног православља у Украјини, преда лажној цркви и псеудо-религијским дружинама и да се на такав начин почне затирати православна вера у Украјини"
Митрополит Јоаникије: Безбожна власт хоће да отме Кијевско-печерску лавру, стуб православља© Milan Maricic/ATAImages

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством и монаштвом у саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици служио је данас молебан, молитву за страдалну Украјинску православну цркву на челу са митрополитом Онуфријем и свештенство, монаштво, све светиње, Кијевско-печерску лавру и сав страдални народ у Украјини, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.

"У беседи након молебана и молитве за спасење Кијевско-печерске лавре и осталих великих светиња у благословеној Украјини, митрополит је рекао да је она нажалост отуђена од Бога и да обезбожена власт хоће да је одузме од Украјинске православне цркве", наводи се у саопштењу.

Митрополит Јоаникије је позвао на молитву за "митрополита Онуфрија, за целу његову страдајућу јерархију и за свештенство њихово које годинама, а нарочито у ове свете и велике дане излазе на Голготу Христову и заједно са Христом трпе понижења и клевете и притиске".

"Али Господ, Мајка Божија и сви свети, цела Црква Божија је са њима. Иначе не бисмо могли да објаснимо откуда им оволика снага да овај притисак издрже", навео је Јоаникије и истакао:

"Велика светиња Кијевско-печерска лавра је препуна моштију, светих Божијих угодника. Преко 120 светих кивота, светитеља и угодника Божијих се чува под сводовима у Кијевско-печерским пештерама. Видимо да безбожна власт хоће да отме ту знамениту светињу која је понос целога православља, која је једна од највећих светиња под капом небеском. Усудио бих се да кажем, после Храма Васкрсења Христовог у Јерусалиму, највећа светиња у целом православљу. Макар је ја тако доживљавам".

Појашњавајући о чему се ради, митрополит Јоаникије је рекао да је "намера да се та светиња која је стуб целога православља, а нарочито изворног православља у Украјини, преда лажној цркви и псеудо-религијским дружинама и да се на такав начин почне затирати православна вера у Украјини".

"Очигледно да се о томе ради. Иначе, ако би се радило о поштовању вере и о слободи вере, никоме не би пало на памет да посегне за таквим злим чином и злим поступком који је злокобан, понајвише за распети народ у Украјини", казао је митрополит црногорско-приморски.

Он је указао да верујући народ у Украјини ради оно што смо, како је рекао, гледали овде.

"А верујте, какав је њихов положај, сва наша борба овде за светиње и за веру православну, изгледа као бледа слика према ономе што они данас трпе и како се они данас боре. Народ својим телима штити кивоте светих и свештенство и своју Кијевско-печерску лавру", казао је митрополит Јоаникије, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.