Свет

"Амазон" цензурише руског филозофа Дугина

Популарни амерички телевизијски новинар оптужује Бајденову администрацију да спроводи забрану појединих аутора
"Амазон" цензурише руског филозофа Дугинаwww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

Популарни амерички телевизијски новинар Такер Карлсон оптужио је компанију "Амазон" да спроводи цензуру у име Бајденове администрације, забрањујући продају књига појединих аутора, посебно се осврћући на забрану руског филозофа Александра Дугина.

Како преноси "Фокс њуз", Карлсон је подсетио на почетке "Амазона", који је данас "највећа књижара на свету". "Али ако бисте отишли ​​на `Амазон`да читате књиге човека који се може наћи у вестима и чије су идеје директно повезане са догађајима у свету - Александра Дугина, нећете пронаћи никакве резултате", поручио је Карлсон у  емисији "Такер Карслон тунајт".

Зашто "Амазон" забрањује најпознатијег руског филозофа

Дугин је данас, примећује Карлсон, један од најпознатијих савремених руских писаца и политичких филозофа. "Он не ради за владу, нити за Владимира Путина. Он је само филозоф."

Ово питање је, тврди Карлсон, поставио "Амазону" директно: „Зашто не можемо да пронађемо ниједну књигу тог човека?“ 

Од "Амазона" је затражио и списак других књига и аутора којима је забрањен приступ њиховој платформи, али га није добио. На крају, "Амазон" му је дао одговор на питање који су још аутори забрањени, а који садржи само шест речи: "Амазон се придржава свих важећих закона."

У САД, примећује водитељ, не постоје закони против објављивања књига, али постоји Први амандман, а Први амандман је срж америчке Повеље о правима.

На корак до спаљивања књига

И "Амазон" и Министарство правде, сматра Карлсон, "игноришу нашу Повељу о правима", рекао је Карлсон.

Поента је, према Карлсону, у томе што су Американцима ускраћена њихова права и што највећи продавац књига на свету "цензурише књиге с којима се не слаже Бајденова администрација", а "Амазон" се тога придржава "без постављања питања, што је јасно кршење Првог амандмана". 

Новинар је посебно истакао: "Не постоји правни основ за било какву цензуру, било које књиге, уколико сте ви влада САД. То није дозвољено. То је главна ствар која није дозвољена у овој земљи."

На крају емисије, он је поручио: "Наставићемо да разматрамо ово питање и да ли постоје било какви правни разлози за забрану књига, што је само један корак од њиховог спаљивања." 

image