Магазин

Зашто волимо чоколаду?

Предвиђа се да ће се ове године продати 7,5 милиона тона чоколаде у свету. Зашто је овај какао производ толико популаран и привлачан широм света?
Зашто волимо чоколаду?Getty © Junko Kimur

Све што знамо о историји чоколаде можемо да захвалимо народима Маја. Иако су само наследили хиљадугодишњу праксу конзумирања чоколаде, када су населили подручје садашње Латинске Америке, управо су они чоколаду прославили.

Какао зрна биле су и монета овог старог народа, па сте тако могли да за 10 зрна купите зеца, али и унајмите проституку. Маје су користе чоколаду и у верским ритуалима и церемонијама венчања.

Након Колумбовог открића Америке и какаа у 16. веку, шире се плантаже ове биљке, а какау пада цена. До тада намењена богатима, чоколада ће постати приступачна свима, и "заразити" цело човечанство.

Оно што љубитеље чоколаде везује за њу је арома овог слаткиша. О чоколади је снимљен и филм у коме актери са уживањем конзумирају ову посластицу, неки и по први пут.

Оно што је једнако занимљиво је доступност чоколаде у сваком делу света. Можда се нећете снаћи или пронаћи омиљену врсту воћа, месо које желите, али чоколаду ћете наћи у сваком кутку.

Одавно су научници открили хемијски састав чоколаде који доводи до тога да се људи након конзумирања боље осећају, а све због подизања серотонина. Ова посластица настала као комбинација масти и шећера, бустер је расположења. Иако су ова два састојка додата након 16.века, већина људи једе чоколаду управо у овој комбинацији. Жеља за чоколадом настаје у овој синергији састојака, јер појачава лучење допамина, стварајући зависнот од ње.

Уколико су вам родитељи, или баке и деке, након поједене вечере или за успех у школи, нудили чоколадни слаткиш као награду, велика је вероватноћа да ће вас осећај успеха и среће преплавити сваки пут када се „наградите“ чоколадом.

Већина нас ће у посету драгим пријатељима и породици, однети чоколаду, а за рођендан јести чоколадну торту. Ово друштвено повезивање путем чоколаде ствара љубав и осећај ушушканости.

Али није само емотивно задовољство или хемијска реакција оно што добијамо од чоколаде. Не заборавите да је чоколада одличан антиоксидант, бољи од боровница и то чак 6 пута! Исхрана богата антиоксидантима помаже да се смање ризици од проблема са кардиваскуларним системом, артритисом, астмом и многим другим обољењима. Ово наравно важи за црну чоколаду са високим процентом какаа, а малим процентом масти и шећера.

Наша љубав према чоколади има научно објашњење, траје већ 3000 година и једна је од најдужих љубави коју човечанство има. Тренутно на тржишту можемо наћи најразличитије форме чоколаде - веганске, без масти, без глутена, а та прилагодљивост и лако комбиновање са другим аромама чини чоколаду најчешће коришћеном намирницом на свету.

image
VV inauguration
banner