Русија

Америка ће морати у УН да одговори за биолабораторије у Украјини

Русија, Кина и друге земље позивају да се активира члан 6. Конвенције о биолошком оружју
Америка ће морати у УН да одговори за биолабораторије у Украјини© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Сједињене Државе ће можда морати да пред Саветом безбедности УН дају одговор о својим активностима у биолабораторијама на територији Украјине, у којима су, како тврде руски експерти, развијали низ опасних вируса: од антракса и вируса корона до изазивача кримске грознице.

Русија, Кина, Белорусија, Венецуела, Зимбабве, Куба, Никарагва и Сирија у заједничком саопштењу позивају Уједињене нације да преиспитају војно-биолошке активности САД у биолабораторијама у Украјини.

Заједничко саопштење осам земаља прочитао је заменик шефа руске делегације Константин Воронцов на састанку Првог комитета Генералне скупштине УН.

Поменуте земље позивају да се активира члан 6. Конвенције о биолошком оружју. Овај члан подразумева право било које земље потписнице Конвенције да, ако постоји сумња да је друга чланица прекршила одредбе, поднесе жалбу Савету безбедности УН.

"Констатујемо, питања на тему војно-биолошких активности САД у биолабораторијама у Украјини и даље остају. На та питања нису добијени свеобухватни одговори који би коначно одбацили сумње", изјавио је Воронцов.

Руски стручњаци тврде да постоје докази да су у америчким лабораторијама сакупљани сојеви опасних инфективних болести, који су тестирани на украјинским војницима, сиромашним грађанима и пацијентима психијатријских болница.

Почетком марта Министарство одбране Русије је обелоданило да су САД потрошиле више од 200 милиона долара на рад својих 46 лабораторија у Украјини. 

У априлу 2022. начелник војске за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Игор Кирилов изнео је податке о биолабораторијама на неформалном састанку Савета безбедности УН.

Потом, детаље у мају саопштио је и Александар Венедиктов, заменик секретара Савета безбедности Руске Федерације.

Представник Русије при УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН у мају потврдио је да је РФ прикупила значајну количину материјала који директно указује на кршење Конвенције о биолошком и токсичном оружју од стране САД.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да САД имају шта да крију у вези са својим војно-биолошким програмом и додао да Москва очекује од Вашингтона да открије детаље о раду својих биолабораторија.

Према подацима кинеског Министарства спољних послова, 336 биолошких лабораторија у тридесет земаља света налази се под контролом војног ресора САД. На територијама које се граниче са Русијом и Кином лоцирано је око 60 биолабораторија, што је озбиљна претња по безбедност ових држава.

Званичници САД негирају да се развијало било какво оружје у биолабраторијама, већ да се у њима бавило само научним радом. Руски званичници сматрају да су Американци уништили многе доказе од почетка руске специјалне војне операције. Сумње су се повећале после практичног признања заменице државног секретара САД Викторија Нуланд.

"У Украјини постоје биолошки истраживачки објекти", рекла је Нуландова у свом говору у Сенату 8. марта.

Нуланд је тада изразила забринутост да би руска војска могла да преузме контролу над тим објектима и додала да ће САД помоћи Украјинцима "да не би било какав истраживачки материјал пао у руке руских снага".

 

Шта Американци крију у својим биолабораторијама?


Руски војни експерт и бивши члан Комисије за биолошко оружје при УН Игор Никулин објаснио је да се биолабораторије не налазе само у Украјини, већ и у државама чији корумпирани режими зависе од САД: Молдавији, Грузији, Јерменији, Азербејџану, Узбекистану… 
 
Споразум између Министарства здравља Украјине и Министарства одбране САД потписан је 2005. Према споразуму, Украјина је предала колекције сојева које су научници СССР сакупљали више од седамдесет година. Потписан је и уговор о поверљивости, према коме украјински званичници немају право да откривају било какве информације.

Биолабораторије у Украјини су почеле да се отварају 2009. године. После Евромајдана и смене председника Виктора Јануковича њихово развијање је убрзано. 

"На територији Украјине експериментисано је са изазивачима разних болести, међу којима су афричка куга, рубеола, беснило, кримска грозница… Осим тога, радило се и на изазивачима болести које никада нису забележене у Русији, попут грознице западног Нила и вируса зика који постоји само у Латинској Америци", објашњава Никулин за "Спутњик".

Тестиран је и вирус коронa, као и нова врста САРС-КоВ-2, вируса који изазива ковид 19 и који је далеко смртоноснији од ранијих сојева.

"Американци су вирус корона тестирали још пре почетка пандемије, у јесен 2019. године. Према уговору са Пентагоном, компанија "Метабиота" добила је више од 26 000 000 долара за његово тестирање. Од ове компаније велики интерес има син америчког председника Хантер Бајден. Он је у "Метабиоту" уложио више од 30 000 000 долара", објашњава Никулин.

САД су почеле да систематски развијају биолошки програм од 90-их година. После распада СССР  настао је програм Нана-Лугара, који су покренули сенатори Сем Нан и Ричард Лугар уз учешће ДТРА (Агенције за смањење претњи америчког Министарства одбране). Њихов задатак је био преузимање контроле над биолошким објектима који су остали после распада СССР, у којима је могло да се развија биолошко оружје.

Према подацима Министарства одбране добијеним од украјинских радника, трагови активности САД су делимично уништени на дан почетка руске војне операције, а многи патогени су изнети из Украјине. 


 

image