Русија

Шта смо од наоружања видели на Црвеном тргу: Од тенка слободе до моћног ракетног система (ФОТО)

Руска Федерација приказала је технику и наоружање од легендарног тенка "Т-34", који је популарно назван "тенком слободе", до ракетних система "јарс" који могу да погоде било коју тачку на планети
Шта смо од наоружања видели на Црвеном тргу: Од тенка слободе до моћног ракетног система (ФОТО)© Сергей Бобылев / РИА Новости

Порука данашње параде поводом Дана победе на којој је приказан и ракетни систем "јарс" је јасна: Русија је нуклеарна сила, и то је полазна и завршна тачка анализe свакога ко би помислио да је нападне, указује за РТ Балкан војни аналитичар Александар Радић.

Осим најмодерније технологије, Руска Федерација на данашњој паради приказала је и технику и наоружање попут тенка "Т-34", који је популарно назван "тенком слободе" јер без њега не би пао Берлин у Другом светском рату.

Најбољи je средњи тенк Великог отаџбинског рата и најмасовнији тенк Црвене армије, а током ратних година, произведено их је више од 35.000.

"Тенк 'Т-34' је легенда Другог светског рата. Са правом је стекао надимак 'тенк слободе', јер без њега се не би дошло до Берлина. Он је био најважније средство којим је срушен немачки отпор", наводи Радић и открива колико је "Т-34" моћан и данас:

"Занимљиво је да је овај тенк и даље функционалан. Коришћен је и у Југославији у грађанском рату, а тада се мислио да се користи последњи пут. Након тога коришћен је 2001. у Македонији, како би се разбили албански екстремисти, што опет није крај употребе, јер се користи и данас - у Јемену".

Русија данас има специјални батаљон тенкова "Т-34" за учешће на војним парадама, а Лаос је Москви поклонио 30 ових тенкова који су послужили за попуну капацитета.

Русија је сила

Поред "тенка слободе", приказан је и ракетни системи "јарс", који може да погоди било коју тачку на планети. Има најнапреднији контролни систем, а мобилност и могућност прикривеног распоређивања омогућавају комплексу "јарс" да остане највећа сила нуклеарног одвраћања. 

"'Јарс' је политички и војно битан симбол. Нико не жели да га Русија употреби. Русија је нуклеарна сила, и то је полазна и завршна тачка анализe свакога ко би помислио да је нападне, и са тим свака процена почиње и завршава се", указује Радић. 

Како каже, део руских интерконтиненталних ракета које се лансирају из силоса поседује моторе који су конструисани у Украјини.

"У овом тренутку Русији је било важно да покаже да може да их модернизује, да задржи снагу средстава за одвраћање, јер 'јарс' постоји у две варијанте – једна је мобилна на шасији точкаша, а друга се лансира из силоса", истиче Радић.

Он подсећа и да је један од челника руске војске, у моменту представљања "јарса", рекао следеће: До сада су ракете могле до Америке преко Арктика, а сада могу и преко Антартика.

"То су 'јарс' и 'сармат', али 'сармат' је непрактичан за приказивање. Порука је јасна, а парада је симболичан чин у атмосфери онога што се дешава на истоку", указује Радић.

Наравно, како наводи наш саговорник, одлучено је, вероватно, да на паради буду само средства која неће угрозити фронт. 

На Црвеном тргу приказани су и високо прецизни ракетни системи "искандер-м".

"'Искандер' је једно од кључних средстава, јер су се ракете лансиране овим системом показале као изузетно прецизне, не могу се зауставити када лете, а према званичним изворима домет им је до 500 километара. Постоји 14 бригада 'искандера'", наводи војни аналитичар, изражавајући резерву према званичним подацима о домету ракете.

Наиме, како каже, сви индикатори говоре да овај систем има домет више хиљада километара, али због споразума који је био на снази, требало је да најдаљи домет буде до 500 километара.

"Ни Руси ни Американци се нису придржавали тог споразума. Американци су усмртили споразум када су позиционирали у Румунији системе 'мк-41', али на часну реч да користе само ПВО ракете, а тај систем прихвата, без икакве измене и 'томахавк' ракету, која може да досегне Русију. Ти потези су усмртили споразум", објашњава Радић.

Приказана је и колона противавионских ракетних система С-400 "тријумф 584" - стражара ракетног пука руских ваздухопловних снага.

"У току је и процес модернизације ешалониране руске ПВО, која прелази са система С-300 на С-400", објашњава Радић.

Оно што је карактеристично за овај систем је да гради слојевиту противракетну одбрану од било каквих ваздушних напада.

Да је симболика отварања параде поводом Дана победе тенком "Т-34" јасна, указује и војни аналитичар Андреј Млакар.

"Парада је отворена, као и сваке године, тенковима 'Т-34'. То је класика и симболична прича јер је тај тенк изнео Други светски рат. Захваљујући њему Руси су добили битке од Курска до Берлина", каже Млакар. 

Поред ових система, приказани су универзална и мултифункционална оклопна возила "тигар-м спн", и вишенаменска оклопна возила војно-индустријског комплекса "урал" са додатном заштитом. 

"'Тигар-м' је руска верзија оклопног возила 'хамви', са митраљезом калибра 12.7 милиметара. Колико сам видео модернизован је, па су додата одређена ојачања - балистичка заштита је у питању", објашњава Млакар.

Први пут на Црвеном тргу представљени су узорци заштићеног специјалног возила, заснованог на возилу "камаз", намењеном транспорту особља у областима борбених операција и специјалних операција. 

"У питању је модификација возила 'камаз', на основу искустава из Украјине направљена је та нова верзија. Нова верзија има ојачање бокова додатним оклопним плочама и реактривни оклоп, који штите возило до калибра 30 милиметара", каже Млакар.

На крају, Црвеним тргом прошли су оклопни носачи на точковима на платформи "бумеранг".

image