Русија

Руска дума о о укидању Дана победе у Украјини: Издаја украјинског народа

Лидер Крима Сергеј Аксјонов поручио је да је одлука украјинског председника подла, али очекивана, јер Дан победе не може бити празник бандеровске тј. нацистичке власти
Руска дума о о укидању Дана победе у Украјини: Издаја украјинског народаwww.globallookpress.com © Dirk Waem/Belga News Agency

Посланик руске Државне думе Михаил Шеремет је оценио да одлука украјинског председника Владимира Зеленског да 9.маја буде прослављан Дан Европе, а не Дан победе представља издају украјинског народа.

"Зеленски је издао украјински народ и погазио историјско памћење. Веома је тужно што су такви људи преузели власт у Украјини. Надам се да ће украјински народ устати, запамтити своју веру, традицију и вековну историју и одбацити садашњи корумпирани, фашистички режим", рекао је Шеремет за "РИА Новости".

Према његовим речима, празник Дана победе ће у Украјину бити враћен чим она буде "ослобођена власти нациста и када падне садашњи режим који се настанио у Кијеву".

На одлуку Зеленског, реаговао је и лидер Крима Сергеј Аксјонов, који је поручио да је одлука украјинског председника подла, али очекивана, јер Дан победе не може бити празник "бандеровске" тј. нацистичке власти.

"Дан победе је празник наследника победника који остају верни сећању на своје претке. Ово је празник, укључујући и украјински народ, који је заједно са Русима и другим народима Совјетског Савеза сломио кичму нацизму. Овај велики празник нема везе са бандеровским режимом. Нису они победници, већ вечити губитници – и тада и данас", написао је Аксјонов на Телеграму. 

Он је додао да Дан победе није вредност кијевског режима и да су сви добро свесни тих одвратних вредности модерне Европе, којима нацистички режим жели да се придружи.

Са њим се сложио члан комитета Државне думе за међународне послове Дмитриј Белик који је у интервјуу за РТ оценио да је ова одлука издајничка према подвигу бранилаца отаџбине и да представља кршење историјске истине.

"Совјетски Савез је ослободио Европу од фашизма и становници европских земаља управо совјетским војницима треба да буду захвални јер су ослобођени од фашизма", рекао је руски званичник.

Према његовим речима, у искривљеној реалности "западне марионете покушавају да, уз помоћ лажне идеологије и бедног покоравања западним вредностима, прецртају свети празник - Дан победе".

"Дан победе и сећање се не могу избацити из глава милиона људи чији су очеви, дедови и прадедови бранили своју отаџбину, као ни оних који данас бране нашу земљу од неонацизма. Зато, када се кијевски режим сруши, све ће се вратити у нормалу и правда ће победити", закључио је он.

Подсетимо, Зеленски је данас потписао указ на основу којег ће у Украјини 9. маја бити обележаван Дан Европе. 

"Схватајући европски идентитет украјинског народа одлучујем да у Украјини установим Дан Европе, који ће бити обележаван 9. маја сваке године, заједно са земљама Европске уније", наводи се у указу.

Одлука је донета "како би се ојачало јединство народа Европе", као и да би се "обезбедио мир, безбедност и стабилност на европском континенту".

image