Спорт

Стадион Лусаил

"Лусаил ајконик стадион" је фудбалски стадион капацитета 80.000 седећих места у граду Лусаилу у Катару. На њему ће 18. децембра бити играно финале Светског првенства.
Стадион ЛусаилGettyimages.ru © David Ramos

Највећи је стадион у Катару и један од осам објеката који су реновирани или изграђени за предстојећи Мундијал.

Налази се на 23 километара северно од Дохе, физички помало подсећа на гнездо и део је једног од најмодернијих квартова у читавим Уједињеним Арапским Емиратима.

Изградња је почела 11. априла 2017. године и, поред локалних, учествовале су грађевинске компаније из Кине. Дизајнирале су га британске компаније "Фостер и партнери" и "Популус", као и сви остали стадиони биће климатизован захваљујући соларним панелима и биће потпуно у складу са прописима за очување животне средине.

Изградња је каснила, али је завршена и "Лусаил стадион" ће бити домаћин 10 утакмица на првенству, укључујући и велико финале.

На њему ће играти и репрезентација Србије 24. новембра, када ће противник бити Бразил.

За сада је познато да ће на истом месту још бити организоване утакмице Аргентина – Саудијска Арабија, Аргентина – Мексико, Португалија – Уругвај, Саудијска Арабија – Мексико и Камерун – Бразил.

Отварање је уприличено 9. септембра ове године током Суперкупа Египта и Саудијске Арабије и то је била генерална проба пред Светско првенство. Утакмицу су играли Ал Хилал који је шампион Саудијске Арабије и Замалек који је првак Египта.

Као и већина других стадиона на којима ће бити играно првенство, "Лусаил" је од Глобалног система процене одрживости (ГСАС) добио оцену пет звездица за дизајн и конструкцију.

Бројни медији широм света извештавали су о нехуманим условима живота и рада радника који су градили стадионе у Катару.

Британски "Гардијан" је објавио да је, откако је ова земља добила организацију Светског првенства, погинуло 6.500 радника, углавном миграната из Индије, Пакистана, Непала, Бангладеша и Шри Ланке.

"Скај спорт" је урадио документарни филм о условима радника, па је некадашњи капитен Манчестер јунајтеда, а сада новинар наведене телевизије Гари Невил, истакао да је "шокиран" ониме што је видео у Катару.

Због тога је и компанија "Хумел" одлучила да креира "невидљиве" дресове за репрезентацију Данске, у част "невидљивим жртвама", док су из организационог одбора првенства демантовали овакве наводе и истакли да осуђују "тривијализацију њиховог труда и истинске посвећености циљу да заштите здравље и сигурност 30.000 радника који су изградили стадионе".

image