Економија

Турски министар одбране: Напредак у продужењу Споразума о житу

Споразум ће бити продужен за 60 дана, али ће Русија можда последњи пут пристати на то
Турски министар одбране: Напредак у продужењу Споразума о житу© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Састанак у Истанбулу на којем су учествовали представници Русије, Украјине, Турске и УН о споразуму о житу био је позитиван и иде се ка продужењу договора, саопштио је турски министар одбране Хулуси Акар.

"Први резултати показују да је састанак у Истанбулу био позитиван. Процес се креће ка продужењу Споразума о житу", рекао је Акар а пренео Ројтерс.

Да ће Споразум о житу бити продужен за 60 дана, објавио је раније ТАСС, позивајући се на неименовани извор.

"Споразум ће бити продужен за 60 дана, али ће Русија можда последњи пут пристати на то. Одлуку о продужењу могао би да саопшти турски председник Реџеп Тајип Ердоган после телефонског разговора с руским колегом Владимиром Путином", рекао је дипломатски извор руске агенције.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин изјавио је да Споразум о житу неће бити продужен уколико Москва не добије гаранције да ће њени захтеви бити испуњени до 18. маја, када актуелни договор истиче.

Како је навео, Русија не може да трпи двоструке стандарде, када се у оквиру Споразума о житу врши само извоз украјинских пољопривредних производа, те да она мора да штити интересе руских пољопривредника и произвођача ђубрива.

Додао је и да је за жаљење што украјинско жито не иде у земље, којима је оно потребно већ у богате земље.

image