Свет

Чавушоглу: Црноморски споразум о житу може бити продужен за још два месеца

Русија је истакла да неће продужити споразум након 18. маја осим ако не буде испуњена листа захтева за уклањање препрека извоза њених житарица и ђубрива
Чавушоглу: Црноморски споразум о житу може бити продужен за још два месецаwww.globallookpress.com © Yulii Zozulia

Споразум о извозу житарица из лука на Црном мору могао би да буде продужен за још најмање два месеца, рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Чавушоглу је то изјавио након првог дана преговора о продужењу поменутог споразума у Истанбулу, у којем су учествовали представници Украјине, Русије, Турске и Уједињених нација, пренео је Ројтерс.

Русија је истакла да неће продужити споразум након 18. маја изузев ако не буде испуњена листа захтева за уклањање препрека извоза њених житарица и ђубрива, пренео је Ројтерс.

Анкара је раније навела да су захтеви Москве на месту и да треба да буду испуњени без питања.

На преговорима о продужетку Споразума о извозу житарица из лука на Црном мору разматра се проширење Црноморске иницијативе за жито, као и израда детаљног и сигурног плана за повратак трговачких бродова и њихових посада усидрених у украјинским лукама због сукоба са Русијом, пренела је Анадолија.

Раније постигнути споразум истиче 18. маја.

Прошлог јула у Истанбулу потписан је Споразум о обнављању извоза житарица из три украјинске црноморске луке, након заустављања транспорта у фебруару 2022. године, након избијања сукоба у Украјини.

Како је навела руска агенција ТАСС Русију је требало да представља заменик министра спољних послова Сергеј Вершињин, а могуће је да се током дводневног састанка појави и генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Очекује се да ће се разговори фокусирати на почетак имплементације дела договора којим се омогућава извоз пољопривредних производа и вештачког ђубрива из Русије.

Друго важно питање о којем ће се разговарати је поновно повезивање руске Пољопривредне банке са системом СВИФТ и укидање рестрикција на банкарске и осигуравајуће гаранције.

Дипломатски извор рекао је за ТАСС да ће се у Истанбулу разговарати и о безбедној евакуацији турских комерцијалних бродова, који су остали у украјинским лукама због конфликта.
Док се већина бродова вратила, око 10 турских бродова је и даље заглављено у Украјини.

image