Свет

Пет чланица ЕУ тражи продужење ограничења увоза украјинског жита

У писму које су потписали министри Бугарске, Мађарске, Пољске, Румуније и Словачке позива се да се ограничење увоза продужи до краја године
Пет чланица ЕУ тражи продужење ограничења увоза украјинског житаwww.globallookpress.com © Belal Salem

Европска комисија (ЕК) је потврдила да је примила писмо министара пољопривреде Пољске, Бугарске, Румуније, Словачке и Мађарске у вези са увозом украјинских пољопривредних производа, рекла је за "РИА Новости" портпаролка ЕК Миријам Гарсија Ферер.

"Можемо да потврдимо пријем писма. Одговорићемо на њега у догледно време", рекла је Гарсија Ферер.

Претходно су министри пољопривреде пет држава на истоку Европске уније позвали на модификацију и продужење уредби којима се ограничава увоз пољопривредних производа из Украјине.

У писму које су потписали министри Бугарске, Мађарске, Пољске, Румуније и Словачке позива се да се ограничење увоза продужи до краја године, јавља пољска агенција ПАП, преноси Ројтерс.

Наводи се да се забрана не односи на робу увезену према уговорима закљученим пре 2. маја, чиме се ствара ризик да уговори без датума буду оцарињени, јавља пољска агенција ПАП, преноси Ројтерс.

Европска унија је 2. маја увела ограничења до 5. јуна на увоз украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и семена сунцокрета како би ублажила вишак понуде ових житарица у пет источноевропских чланица Уније.

image