Спорт

Шарунас зна како се побеђује у Каунасу, Барса први фаворит за трофеј

Кроз 37 утакмица одиграних у Евролиги ове сезоне, Барселона се наметнула као вероватно и најквалитетнији тим, те са разлогом важи за фаворита за освајање пехара. Предвођени тренером Шарунасом Јасикевичусом, који ће у родном граду имати већинску подршку, Барса жели да свој квалитет и репутацију напокон крунише титулом, трећом у историји клуба
Шарунас зна како се побеђује у Каунасу, Барса први фаворит за трофеј© Euroleague

Још при састављању ростера за ову сезону, могло се закључити какве су амбиције Барселоне.

Одлично су избалансирани у младости и искуству, у локалном, европском и прекоокеанском таленту, али чини се и по профилу и карактеру тих играча.

Тако је Барселона, предвођена Миротићем, Саторанским, Веселим, Хигинсом (неће играти на Ф4 због повреде) Калинићем, Тобијем, Абринесом, Јокубаитисом, Лапровитолом, Кјуриком, Шанлијем и другима, у регуларном делу сезоне имала учинак од 23 победе и 11 пораза.

То јој је било довољно за друго место на табели, чиме је остварила предност домаћег терена.

Такође, готово да су лукаво и бирали противника у плеј-офу, избегавши Партизан и Фенербахче и укрстили се са екипом Жалгириса.

Жалгирис је некада и знао како се изненађују фаворити, али док је на клупи имао једног Шарунаса Јасикевичуса.

Литвански стручњак у међувремену је сео на клупу велике Барселоне, за коју је некада успешно наступао као играч.

Умео је Шарас да буде и највећи разлог за добру игру, али и велики кривац за лоша издања каталонског клуба у последњих неколико сезона.

Утисак је да му се ове године коцкице баш поклапају.

Након убедљиве победе у првој, а потом другој и трећој утакмици, Барселона је елиминсала Жалгирис и обезбедила пласман на Завршни турнир Евролиге.

Последњу, трећу победу, каталонски тим је остварио у "Жалгирио арени", попришту овогодишњег Фајнал-фора.

Ипак, емоције играња у родном граду, Шарас ће морати да остави по страни. 

Треба да се мисли како да: од на папиру написаног најквалитетнијег тима, направити шампиона, нешто што је Барси полазило за руком само два пута, а последњи је био сада већ давне 2009/10 сезоне.

У последња два пута, то му није успевало за руком, иако се успех чинио близу.

Барселона и литвански стручњак надају се другачијем сценарију у Каунасу, у односу на онај који се одвио на прошлом завршном турниру, који је био организован у Београду.

Барселона је тада, баш као што ће и сада, у полуфиналу играла са Реал Мадридом, а "Ел класико" донео је радост тиму из престонице Шпаније.

Годину дана пре тога, "Блауграна" је успела да избори финале, али је тамо доживела својеврсни "шамар" од екипе Ефеса.

Делује да, уколико жели да екипа и тренер остану на окупу (Јасикевичусу уговор истиче на крају сезоне), Барселона мора да освоји трофеј и дефинитивно је клуб са највећим притиском и императивом резултата.

Досадашње партије, као и чињеница да су једини из четвртфинала прошли без пораза, чиме су постали тек трећи тим у историји такмичења, ипак не морају нужно донети срећан крај.

Квалитет и улога фаворита се доказују и бране на терену, нигде другде.

image