Србија и Балкан

Османи: Изабрани градоначелници морају да положе заклетву упркос резултатима избора

Бојкот избора од стране грађана Србије био је против њихове воље и иницирао га је председник Александар Вучић, а спровеле су га "нелегалне структуре на северу", поручила је председница привремених приштинских институција
Османи: Изабрани градоначелници морају да положе заклетву упркос резултатима избора© Sean Gallup

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да очекује да све процедуре везано за нове градоначелнике у четири општине на северу КиМ прођу без проблема и без тензија додајући да су избори у тим општинама одржани јер је то захтевао документ који Приштина назива "устав" и важећи закони, преноси Репортери.

Најважније за државу, како је рекла, јесте да изабрани градоначелници раде са грађанима који живе у те четири општине и да их убеде да су сви пројекти у њиховом најбољем интересу.

"Као што знате, избори су одржани јер наш 'Устав' и закон на снази налажу да се избори одржавају сваки пут када градоначелник поднесе оставку. Оно што је створило ту ситуацију јесу оставке бивших градоначелника северних општина. У тој ситуацији имали смо уставне и законске обавезе и безбедносне институције су дале све од себе да дан избора протекне без иједног проблема", навела је Османи.

Како каже, без обзира на мали проценат гласова изабрани градоначелници морају положити заклетву јер закон не захтева одређени проценат учешћа грађана.

"Оно што је важно јесте да сви градоначелници раде са грађанима који живе у те четири општине и убеђују их да им сви пројекти иду у прилог, административне службе им иду, безбедност им иде у прилог. Економски пројекти их оснажују, тако да је свака акција у корист грађана, а не супротно и очекујемо да све те процедуре прођу без проблема и без икаквих тензија", рекла је она.

Према њеним речима, бојкот избора од стране грађана Србије био је против њихове воље и иницирао га је председник Александар Вучић, а спровеле су га "нелегалне структуре на северу".

"Бојкот тамошњих грађана Србије није био добровољан, то је био изнуђени бојкот који је подстицао Вучић у Србији и спроводиле његове нелегалне и криминалне структуре на северу Косова које су стално застрашивале, уцењивале и претиле грађанима Србије на северу", рекла је.

image