Србија и Балкан

Вучић упозорио Лајчака на последице; Српска листа: Окупација на делу

Спроводићу одлуке по Закону о локалној самоуправи, поручио је новоизабрани градоначелник Северне Митровице Атић на албанском језику окупљеним новинарима
Вучић упозорио Лајчака на последице; Српска листа: Окупација на делу© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Само захваљујући надљудским напорима Српске листе и српског народа сачуван је мир и обезбеђено је да народ не реагује на провокације режима Аљбина Куртија, саопштено је из Српске листе на конференцији за медије у Северној Митровици, која је одржана само сат времена након што је нелегитимно изабрани градоначелник Ерден Атић положио заклетву.

"Овим догађајем званично је почела окупација севера КиМ", указао је потпредседник Српске листе Игор Симић, додајући да свака окупација има свој почетак, али има и свој крај.

Председник Србије Александар Вучић отказао је све своје активности због сложене безбедносне ситуације на КиМ.

Према речима Петра Петковића, шеф државе разговара са специјалим представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, којег је упозорио на све последице једностраних одлука премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија. 

Новоизабрани градоначелник Северне Митровице Ерден Атић, којег је на полагање заклетве довезла је полиција тзв. Косова, положио је заклетву.

Ерден Атић обратио се окупљеним новинарима на албанском језику.

"Спроводићу одлуке по Закону о локалној самоуправи", поручио је Атић.

Пре него што је почела процедура полагања заклетве на згради општине истакнута је застава тзв. Косова.

У згради и испред зграде Скупштине општине присутне су јаке полицијске снаге, јавља репортер РТ Балкан са терена. 

Атић је изабран на потпуно нелегитимним изборима за новог градоначелника Северне Митровице, иако је освојио само 519 гласова.

Наш репортер обишао је и део Јужне Митровице, ближе источном мосту.

"На око 200 метара јужно од Ибра налази се више оклопних возила Косовске полиције , као и једно возило са воденим топом за разбијање демонстрација", јавио је репортер са лица места. 

Зграда СО Северна Митровица у којој је Атић положио заклетву налази се у Бошњачкој махали, на пар стотина метара од главног моста на Ибру чије су хитно отварање затражили одборници нове већине у овој СО коју, после оставки одборника Срба сада чине Албанци, именовани од стране Државне изборне комисије Косова.

Конститутивна седница те нове одборничке већине одржана је 14. децембра прошле године и тада су зграду чувале јаке снаге косовске полиције.

Улаз у Бошњачку махалу са стране источног моста на Ибру и јутрос је, као и претходних месеци, окићен албанским заставама, а у самој Бошњачкој махали, већ неколико месеци појачано је присуство специјалних снага косовске полиције.

  • 19. мај 2023 • 19:38

    19:38

    Спахиу: Застава тзв. Косова на згради општине Северне Митровице битнија од независности

    Приштински аналитичар Неџмедин Спахиу, коментаришући постављање заставе тзв. Косова на зграду општине Северна Митровица каже да је заставу подигао Авни Пеци, праунук Исе Бољетинца и да је њено постављање битније од и независности "Косова", преноси "Демокрациа".

    С друге стране, Спахиу је критиковао неке од председника општина на југу КиМ који постављају заставе других земаља.

    Иса Бољетинац рођен је 1864. године у селу Бољетин, код Звечана, као Иса Шаља. Био је један од вођа качака и Албанског устанка из 1910. године.

    Албанци у њему виде главну фигуру и борца за ослобођење од Османског царства и Краљевине Србије и Краљевине Црне Горе.

    Срби га памте по бројним злочинима и протеривању српског живља из Ибарског Колашина након 1901. године, који је укључивао убиства, силовања, пљачке.

  • 17:16

    УНС: На полагању заклетве дискриминисани новинари

    На свечаној седници Скупштине општине Северна Митровица, на којој је новоизабрани градоначелник Ерден Атић положио заклетву, редакције које су пратиле догађај суочиле су се са селективним давањем изјава, одсуством превода на српски језик, непуштањем у зграду Скупштине општине, саопштило је Удружење новинара Србије.

    Новинарка Радија Косовска Митровица Ивана Вановац, за сајт УНС-а каже да особље које је комуницирало са медијским екипама није из службе за односе са медијима, већ да су то били припадници обезбеђења, а да је комуникација на српском језику била немогућа.

    "Понашање службеника који су током данашњег полагања заклетве градоначелника Атића и његових заменика било је некоректно и дискриминишуће. На захтев обезбеђења медијски радници који су се легитимисали УНС-овом прес картицом су задржани уз питање – 'какве су вам то акредитације'. После кратког расправљања, ипак су пуштени и они", објашњава за УНС Вановац.

    Истиче да се новоизабрани градоначелник Атић, након полагања заклетве, обратио новинарима селективно, управо зато што су протокол водили људи из обезбеђења, а не ПР службеници.

    Новоизабрани градоначелник се на крају обратио, на сасвим коректном српском језику, дајући изјаву и српским новинарима, међутим није желео да им одговори на постављена питања, иако је то уредно учинио када су питања постављале колеге из албанских редакција.

  • 17:14

    Симић албанском новинару: Уживајте у погледу на стотине српских застава

    Један од албанских новинара који су данас у седишту Српске листе у Северној Митровици присуствовали конференцији за медије покушао је да испровоцира потпредседника Српске листе Игора СИмића питањем "да ли је данас видео заставу 'Косова' у згради Скупштине општине Северна Митровица".

    "Нисам, али, ако сте дошли довде могли сте да уживате у погледу на стотине српских застава које су постављене редом", узвратио је Симић.

    Пошто је албански новинар инсистирао на одговору на енглеском језику, јер "српски не разуме", Симић је рекао да је по уставу који важи и за новинара "српски језик званични и да ће га он користити".

  • 15:44

    Полиција тзв. Косова направила сопствене планове за очување безбедности

    Полиција тзв. Косова саопштила је да је полагање заклетве градоначелника Северне Митровице Ердена Атића протекла мирно и да није забележен ниједан инцидент.
    У саопштењу се наводи да ће полиција учинити све како би омогућила да званичници у општинама на северу КиМ остваре своја права.

    "Косовска полиција у складу са својим службеним дужностима и стратешким циљевима, наставља да одржава јавни ред и мир реда, као и да спречава све криминалне активности које се појаве. Дужност полиције је да обезбеди безбедност, да заштити основна права свих лица, да заштити јавну и приватну имовину и да омогући слободно кретање и остваривање права свих лица без разлике. У оквиру законских обавеза и овлашћења, Полиција 'Косова' је направила сопствене планове за очување безбедности, одржавање јавног реда и мира, као и омогућавање остваривања права службеника у општинама на северу", наводи се у саопштењу.

  • 15:39

    Османи: Срби са севера натерани на бојкот

    Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да очекује да све процедуре везано за нове градоначелнике у четири општине на северу КиМ прођу без проблема и без тензија додајући да су избори у тим општинама одржани јер је то захтевао документ који Приштина назива "устав" и важећи закони, преноси "Репортери".

    Према њеним речима, бојкот избора од стране грађана Србије био је против њихове воље и иницирао га је председник Александар Вучић, а спровеле су га "нелегалне структуре на северу".

    "Бојкот тамошњих грађана Србије није био добровољан, то је био изнуђени бојкот који је подстицао Вучић у Србији и спроводиле његове нелегалне и криминалне структуре на северу Косова које су стално застрашивале, уцењивале и претиле грађанима Србије на северу", рекла је.

    Детаљније прочитајте ОВДЕ.

  • 13:06

    Петковић: Председник Вучић је упозорио Лајчака на све последице Куртијевог понашања

    У току је разговор председника Вучића са Мирославом Лајчаком. Председник Вучић је упозорио Лајчака на све последице Куртијевог понашања, навео директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић

    Он је поновио речи потпредседника Српске листе Игора симића да свака окупација има крај.

    "Симбол ове окупације је и та крпа коју су истакали на згради општине северне Косовске Митровице, а то за нас никада неће бити застава. И сама историја нас учи и показује да свака окупација има крај, а и ова ће се завршити онда када Срби изаберу тренутак када је крај овој окупацији", поручио је Петковић додајући:

    "Много је застава које су се у прошлости вијориле на КиМ, и Мусолинијева и Хитлерова, а све их је победила српска тробојка и тако ће бити и овог пута".

  • 12:45

    Сабор СПЦ: Циљ потеза приштинских власти против Срба и светиња је стварање етнички албанског КиМ

    На овогодишњем редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве посвећена је посебна пажња нашем народу и Цркви на Косову и Метохији, а из СПЦ упозоравају да је "циљ косовских институција стварање етнички албанског Косова у коме слободног и нормалног живота за Србе тешко може да буде".

    "Црква и овом приликом осуђује све нападе на српски народ, његове светиње и имовину, нарочито пак терористичке оружане нападе на поједине Србе, укључујући и децу, као и тајне спискове на основу којих се хапсе и притварају Срби, чак и бивши припадници косовске полиције. Исто тако, незаконито се врши експропријација земље у поседу Срба, са циљем да се изврши додатни притисак на њих и да они буду принуђени да се исељавају. Сабор тражи да се починиоци тих недела приведу правди, а сви угрожени заштите", наводи се у саопштењу СПЦ.

    Истиче се да без посебне заштите Цркве, опстанак нашег народа и повратак прогнаних никада не би били могући.

    Детаљније прочитајте ОВДЕ.

  • 12:42

    Курти: У јуну заједничка седница влада "Косова" и Албаније

    Средином јуна влада тзв. Косова и Албаније поново ће одржати заједничку седницу, потврдио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у разговору са новинарима на маргинама конференције "Дијаспора говори", преноси "Газета експрес".

    Како подсећа тај медиј, пре извесног времена је најављено је да би та седница могла бити одржана 14. јуна у Ђаковици.

  • 12:40

    Мештанке Северне Митровице мирно протестују испред зграде СО Северна Митровица

    Испред зграде Скупштине општине Северна Митровица окупило се око 30 мештана, углавном жена, у знак мирног протеста због данашњег преузимања локалне власти од стране кандидата који је победио на изборима одржаним 23. априла, на којима је учествовало тек нешто више од три одсто бирача и само 13 Срба.

    Како су окупљени навели, циљ им је да изразе мирно, грађанско и демократско неслагање са нелегитимним преузимањем општине, јавља "Косово онлајн".

  • 12:21

    Српска листа: Данас је почела окупација севера КиМ

    Само захваљујући надљудским напорима Српске листе и српског народа сачуван је мир и обезбеђено је да народ не реагује на провокације режима Аљбина Куртија, саопштено је из Српске листе на конференцији за медије у Северној Митровици, која је одржана само сат времена након што је нелегитимно изабрани градоначелник Ерден Атић положио заклетву.

    "Овим догађајем званично је почела окупација севера КиМ", указао је потпредседник Српске листе Игор Симић, додајући да свака окупација има свој почетак, али има и свој крај:

    "Дајемо рок Аљбину Куртију да до 1. јуна престане са репресијом против српског народа, са отимањем српске земље под видом експропријације, са шиканирањем српских грађана, са објављивањем потерница за угледим Србима, са хапшењима и прогоном Срба, са ускраћивањем основних људских права. Ако се акције Аљбина Куртија наставе и после 1. јуна, следиће одлучан одговор српског народа. Право да опстанемо на овим просторима бранићемо свим средствима".

    Симић је рекао да не може искључити упаде Косовске полиције у зграде осталих СО на северу КиМ. 

    Детаљније прочитајте ОВДЕ.

image