Свет

Кање Вест има дугу историју дивљења Хитлеру, тврде извори блиски реперу

Познати репер, продуцент и модни дизајнер наводно се толико дивио најозлоглашенијем човеку у скоријој историји да је чак намеравао да један свој албум посвети Адолфу Хитлеру
Кање Вест има дугу историју дивљења Хитлеру, тврде извори блиски реперу© Foto Global Look Press/IMAGO/Ron Sachs / CNP /MediaPunc

Више појединаца који су претходно били блиски са Кање Вестом изјавили су да је познати репер, продуцент и модни дизајнер дуго био фасциниран Адолфом Хитлером и да је једном приликом желео да посвети албум нацистичком вођи.

Вестов бивши пословни сарадник изјавио је за "Си-Ен-Ен" да је репер, који се сада представља као "Је" (Ye) створио непријатељску радну атмосферу, делом због своје "опсесије" Хитлером.

"Он би славио Хитлера тако што би коментарисао како је невероватно то што је [Хитлер] био у стању да сакупи толико моћи и говорио би о томе да су нацисти учинили велике ствари за немачки народ", изјавио је бивши Вестов сарадник који је желео да остане анониман, делом због страха од његове одмазде.

Он је додао да је репер отворено говорио о томе како је читао Хитлеров аутобиографски манифест "Мајн Кампф" и "дивио" се нацистичкој употреби пропаганде. Овај појединац је додао да су припадници Вестовог најужег круга људи били "потпуно свесни" његовог интересовања за Хитлера.

Четири различита извора потврдила су за "Си-Ен-Ен" да је Вест намеравао да свој албум "Је" објављен 2018. године првобитно назове "Хитлер".

"Универзал мјузик груп", компанија у чијем је власништву марка "Деф џем" која је претходно дистрибуирала Вестове албуме, саопштила је да је пословни однос са Вестовом личном марком "ГУД" ("GOOD") прекинула прошле године.

"Не постоји место за антисемитизам у нашем друштву. Дубоко смо посвећени борби против антисемитизма и сваког вида предрасуда", додато је у саопштењу компаније.

Извори нису имали одговор на питање зашто се репер на крају одлучио да албум ипак назове "Је".

Бивши запослени америчког таблоида "Ти-Ем-Зи" Ван Латан Џуниор који се сукобио са Вестом током интервјуа из 2018. године, након што је репер изјавио да вишевековна историја ропства у САД  "звучи као избор", изјавио је недавно да је Вест донео неколико антисемитских изјава током истог интервјуа које је амерички таблоид одлучио да избаци из коначне верзије видео снимка.

"Већ сам га чуо да прича о истим темама", изјавио је Латан, додајући да су га Вестови скорији коментари згрозили, али не и изненадили. 

"Када је дошао у 'Ти-Ем-Еи', Вест је говорио исте ствари, што је било избачено из интервјуа. Рекао је нешто попут 'Ја волим Хитлера, ја волим нацисте'", нагласио је Латан.

Један од анонимних извора потврдио је да је Вест причао позитивно о Хитлеру током гостовања на "Ти-Ем-Зи" 2018. године.

Вести о Вестовој бизарној фасцинацији Хитлером долазе након серије скандала које је репер изазвао прошлог месеца.

На последњем Фешн вику у Паризу, Кање Вест (Ye) је приказао своју нову YZE колекцију, лично је прошетао у мајици из колекције са ликом папе Јована Павла II и натписом "Бели животи су важни" на леђима. Овај слоган је настао као одговор на покрет "Црни животи су важни" из 2013. године, након што се насиље полиције над афроамеричком популацијом у Америци постала главна светска вест.

Музичар и модни дизајнер је свега неколико дана касније привремено суспендован са Инстаграма и Твитера након објављивања преписке са колегом Шоном Комбсом ("Паф Деди"). Вест у порукама алудира на то да Шона "контролишу Јевреји", и засебно објавио да ће покренути "Death con 3" на Јевреје, вероватно асоцијација на "DEFCON", то јест стање приправности америчких оружаних снага.

Модна кућа "Баленсијага" и модни магазин "Вог" прекинули су сарадњу с Вестом након серије скандала. Исто је учинила и позната марка спортске опреме „Адидас“.

image