Свет

И деца је се одрекла: Америчка "Краљица ИСИС-а" осуђена на максималну затворску казну

Американка Алисон Флук-Екрен командовала је женским терористичким батаљоном Исламске Државе међу којима су биле и девојчице од свега 10 година
И деца је се одрекла: Америчка "Краљица ИСИС-а" осуђена на максималну затворску казнуwww.globallookpress.com © Stefan Klein/imageBROKER.com

Четрдесетдвогодишња Алисон Флук-Екрен, рођена у америчкој држави Канзас, која предводила женски батаљон терористичке Исламске Државе осуђена је на максималну казну од 20 година затвора.

Она је признала је да је у Сирији предводила батаљон Катиба Нусајбах, који се састојао од око 100 жена и девојчица обучених за управљање аутоматским оружјем и детонирање самоубилачких појасева. Неке од припаднице овог батаљона имале су свега 10 година.

Једна од ћерки Флук-Екрен изјавила је да је и она прошла кроз исту обуку, преноси "Политико", додајући да су је се током суђења и рођена деца одрекла због злостављања. 

Ћерка и најстарији син затражили су од суда максималну затворску казну за своју мајку. Они су на суду такође детаљно описали сексуално злостављање у рукама Флук-Екрен, која је њихове тврдње порицала.

Ћерка под именом Лејла Екрен изјавила је да је "жудња за контролом и моћи" натерала њихову мајку да са породицом пређе пола света у потрази за терористичком организацијом у којој би остварила своје амбиције.

Она је додала да је њена мајка постала врло вешта у прикривању знакова насиља над својом децом. Ћерка је описала случај када јој је мајка полила лице средством против вашки. Након што су на ћеркином лицу почели да избијају пликови, Флук-Екрен је покушала да испере хемикалије, али се Лејла отимала.

"Желела сам да људи виде каква је она особа. Желела сам да ме ослепи", посведочила је Лејла.

Родбина затражила максималну затворску казну

Случај Алисон Флук-Екрен као жене рођене у САД која је доспела на водећу позицију у Исламској држави јединствен је међу осталим случајевима тероризма, додаје "Политико". Тужиоци указују да порив за злостављањем своје деце објашњава њену жељу да напусти своје имање у Овербруку у Канзасу и доспе у Сирију.

Федерални тужилац Раџ Парек указао је да је Флук-Екрен одрастала у стабилном дому и пхоађала приватну школу, и додао да ништа из њене прошлости не образлаже њен психолошки профил и поступке. Тужилац је додао да јe ближа родбина Флук-Екрен једногласно затражила највећу законски могућу казну, што се, тврди он, ретко дешава.

Флук-Екрен је у своју одбрану изјавила да су она и њена породица имали "нормалан живот" у Сирији и показала слику своје деце како једу пицу. Она је порицала оптужбе за злостављање, и тврдила да је њен најстарији син наговорио своје сестре да се тако изјасне.

Нова димензија најмрачније стране човечанства

Она је женски терористички батаљон Катиба Нусајбах описала као друштвени центар за жене који је прерастао у курс за самоодбрану након што је упориште Исламске Државе Рака у којем је живела са породицом дошла под претњу напада.   

Флук-Екрен је признала да су жене и девојчице обучаване да користе самоубилачке бомбашке појасеве али је тврдила да је то представљао тренинг самоодбране у ратној зони.

Судија Леонин Бринкема јасно је одбила оправдања Флук-Екрен. Након тврдњи оптужене да је самоубилачка обука делом била мотивисана жељом жена да се одбране од силовања, Судија Бринкема је указала на тврдње ћерке Флук-Екрен да је била силована и приморана да се уда за терористу Исламске Државе са 13 година.

"Требало је да напуни 14 година свега неколико недеља након тога," изјавила је мајка у своју одбрану, тврдећи да је удаја била одлука њене ћерке.

Федерални тужилац је Флук-Екрен описао као "краљицу ИСИС-а" чији су мужеви доспели на више позиције у Исламској Држави, након чега би често погинули у борби.

Чак и други припадници Исламске Државе који су познавали Флук-Екрен описали су је као екстремно радикалну, док су друге терористичке групе одбијале њене предлоге да се формира женски батаљон док није доспела у ИСИС, истакао је федерални тужилац, и додао да њени поступци "додају нову димензију најмрачнијој страни човечанства".

Флук-Екрен је такође признала да је помагала при превођењу поверљивих докумената украдених из дипломатских просторија САД након терористичког напада у Бенгазију 2012. године.

image