Свет

Риши Сунак потопио Џонсонов "брегзит брод"

Нови премијер покушава да скреше трошкове, нема новца за пројекат Бориса Џонсона
Риши Сунак потопио Џонсонов "брегзит брод"www.globallookpress.com © Nils Jorgensen

Британски премијер Риши Сунак обуставио је пројекат изградње "брегзит брода", који је започео његов претходник Борис Џонсон, преноси "Политико".

Бивши британски премијер најавио је у мају прављење такозваног брегзит брода, који би био направљен у Британији, као би подстакао трговину и инвестиције.

Овај брод би требало, како је то Џонсон замислио, да симболизује британски "статус као независне трговачке нације", као и да јој помогне да "ухвати прилику које јој тај статус пружа."

Овај план вероватно ће бити потпуно напуштен, пошто се Сунакова влада суочава са величим финансијским проблемима и покушава да смањи трошкове где год је то могуће.

Британски министар одбране Бен Волас изјавио је да је "наредио обустављање националног конкурса за прављење брода", као и да ће се Британија фокусирати на развој бродова за надзор подводних каблова и заштиту од "потенцијалне руске агресије", преноси "Политико".

"Морамо да означимо приоритетним развијање способности за одбрану наше инфраструктуре, како би могли да адекватно одговоримо на будуће претње. Уложићемо у брод који ће штитити наше осетљиву одбрамбену и цивилну инфраструктуру, као и нашу способност да детектујемо претње подводним кабловима", изјавио је он.

image