Магазин

Дужим спавањем до витке линије

Да ли је недовољно сна разлог наше потребе за слаткишима? Да ли би онда дуже спавање довело до идеалне линије? Неке од студија мењају наша досадашња сазнања о повезаности сна и исхране

Како вам звучи 7 сати сна у континуитету? А како вам звучи 9 ? И додатна сатисфакција: неће вам се ништа јести  слатко тај дан? Ако сте спавалица, ово су праве вести за вас. У истраживању које је објавио један Амерички медицински часопис, откривено је да је кратак сан праћен повећаним конзумирањем калорија из грицкалица са већим садржајем угљених хидрата.

"Дужина и квалитет спавања повезани су са појавом разних стања, а показали смо да продужетак сна доводи до здравијег избора хране", рекла је научница Хаја Ал Хатиб са "Кинг колеџа" у Лондону, и једна од учесница овог истраживања. 

Однос хране и људи је комплексан и индивидуалан, али ако знамо да мањак сна може довести до повећаног уноса шећера, како онда да продужимо сан и спречимо претерани унос неопотребних, штетих калорија?

Идите у кревет отприлике у исто време сваког дана, чак и викендом.

Избегавајте гледање у мобилни телефон, таблет или лаптоп, јер јарка светлост екрана збуњује наш мозак који замењује дан за ноћ.

Смањите интензитет активности пре одласка у кревет. Дозволите свом телу и мозгу да се полако припреми за сан.

Пијте довољно воде да се не бисте будили у пола ноћи жедни и тиме прекидали фазу дубоког сна.

Не идите у кревет гладни, већ једите храну која умирује а није претешка. Топло млеко, или чај од камилице са медом, је један од одличних напитака пред сан.

Бригом о сну доказано бринемо о нашем здрављу а уједно и о начину исхране. Зато бирајмо добар сан уместо грицкалица, за бољи и квалитетнији живот.

image