Свет

Ердоган: Запад без престанка напада моћну Русију, Турска би да води мировне преговоре

Турски председник поручио да је Анкара заинтересована да буде посредник између Кијева и Москве и да ће се разговори са руским и украјинским лидером одржати у блиској будућности
Ердоган: Запад без престанка напада моћну Русију, Турска би да води мировне преговоре© Turkish Presidency

Запад без престанка напада Русију, која се у таквим условима, наравно, брани. Али Русија није обична земља - то је моћна држава, нагласио је данас председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

"Русија није обична држава, то је моћна држава. Наравно, Запад, на челу са Сједињеним Америчким Државама, напада Русију готово без престанка. Пред оваквим изазовима, Русија се, наравно, опире", рекао је он и додао да Анкара у свему томе покушава да смисли начин како да "отвори коридор мира".

Током наредна два-три дана Ердоган ће разговарати са својим руским колегом Владимиром Путином како би сазнао које кораке Русија планира да предузме како би дошло до мира. 

Турски председник ће разговарати и са украјинским председником Владимиром Зеленским.

"Разговараћемо и са господином Зеленским и видети шта они мисле, како гледају на то све (на предлоге да Турска постане посредник између Кијева и Москве и потенцијалне мировне преговоре). 
Тражићемо начине да видимо да ли ће нас ово посредовање довести до мира", рекао је Ердоган.

Званична Москва никада није одбила предлоге о наставку дијалога. Штавише, више пута је предлагала ову опцију, коју су у Кијеву одбијали. Незаинтересованост кијевског режима за мирни дијалог најбоље је показана одлуком Зеленског, према којој би разговор са Русијом био могућ само ако на челу државе буде био други председник.  

Осим тога, украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба претходно је јасно истакао у интервјуу за "ПБС" да су преговори последња ствар за коју је Кијев заинтересован. Понуда о преговорима од стране Москве би значила да је она слаба, објаснио је он, а у том случају Украјина неће желети да преговара. 

О одлуци Путина да не иде на самит Г20

На питање како гледа на чињеницу да Владимир Путин неће ићи на самит Г20, већ ће уместо њега тамо отићи руски министар спољних послова Сергеј Лавров, турски лидер није желео да даје своју оцену.

"Током наших последњих разговора са њим, рекао сам му да сматрам да би његова посета Индонезији можда могла бити корисна. Међутим, он је рекао: 'Дозволите ми да проценим ситуацију сам, па ћу Вас обавестити'. Руска страна је онда одлучила да у Индонезију пошаље министра спољних послова... Што се тиче његове одлуке да не учествује на самиту, господин Путин се очигледно консултовао са својим тимом и на крају донео такву одлуку. Оценити ову одлуку на било који начин било би непоштовање према њему и његовом тиму", закључио је председник Турске. 

О Црноморској иницијативи

Успостављање било каквих временских ограничења о року трајања договора о житу не би била права одлука, иако је неопходно провести додатне консултације, како би се боље прецизирали одређени аспекти иницијативе.

"Рекли смо да што дуже буде трајала Црноморска иницијатива, то ће бити боље. С друге стране, по мом мишљењу, морамо добро дефинисати границе и озбиљно порадити на иницијативи... Зато што се у овом тренутку сиромашни људи, који немају довољно хране, налазе у Африци. Било би неправедно оставити Африку по страни и послати (пољопривредне производе) у Европу", закључио је Ердоган.

image