Свет

Ердоган: Повлачење руских снага из Херсона важна одлука Русије

Наставићемо да одржавамо телефонску дипломатију с Русијом и надамо се да ћемо бити успешни у посредовању, рекао је председник Турске
Ердоган: Повлачење руских снага из Херсона важна одлука Русијеwww.globallookpress.com © © Michael Klimentyev/Kremlin Pool

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оценио је данас као важну одлуку Русије да повуче своје снаге из јужног украјинског региона Херсон.

"Одлука Русије у вези с Херсоном је позитивна, важна", рекао је Ердоган новинарима у Анкари, пренела је Анадолија.

Ердоганове изјаве уследиле су након што је Москва у среду наредила својим трупама да се повуку из Херсона, на источну обалу реке Дњепар.

Додао је да ће Турска с Русијом наставити да одржава телефонску дипломатију, уколико Владимир Путин не буде учествовао на самиту Г20 у Индонезији.

"Наставићемо да одржавамо телефонску дипломатију с Русијом и надамо се да ћемо бити успешни у посредовању, да ћемо омогућити транзицију из света у којем доминира рат у свет у којем доминира мир", рекао је Ердоган.

Ердоган: Шведска да спречи деловање терориста

Он је казао и да Турска очекује да Шведска, у складу с потписаним меморандумом, подржи отклањање сигурносних забринутости Анкаре у вези са тероризмом. Додао је да је задовољан што је нова шведска влада изразила спремност да се придржава споразума потписаног у Мадриду између Турске, Шведске и Финске.

"Шведска жели чланство у НАТО ради своје сигурности, а Турска жели да види да Шведска подржава отклањање сигурносних забринутости Анкаре", казао је Ердоган.

Председник Турске је рекао како "терористичке групе", укључујући "Фето", морају да буду спречене у искоришћавању демократског окружења Шведске", додајући како "терористима "PKK"-а не би смело да се дозволи да протестују са огранцима организације у Шведској".

Ердоган је поручио да је важно да чланови "Фето", коју је Анкара означила главном одговорном за покушај пуча у Турској 2016. године, буду изручени из Шведске.

Турска је условила улазак Шведске и Финске у НАТО екстрадицијом особа које Анкара сматра терористима.

image
VV inauguration
banner