Свет

Украјина обуставила испоруке руске нафте Мађарској

Кијев криви Русију за прекид испоруке нафте Мађарској преко нафтовода "Дружба"
Украјина обуставила испоруке руске нафте Мађарскојwww.globallookpress.com © Patrick Pleul/dpa

Руска нафта престала је да стиже у Мађарску кроз нафтовод "Дружба" (Пријатељство) који пролази кроз Украјину, потврдила је у уторак увече мађарска нафтна компанија МОЛ.

Званични разлог који је навео украјински надзорник нафтовода је да је руски ваздушни удар погодио трафо станицу у близини границе са Белорусијом, која снабдева струјом једну од пумпних станица за гасовод.

Испоруке сирове нафте Мађарској, Чешкој и Словачкој су "привремено обустављене", наводи се у саопштењу МОЛ-а.

"Пратимо дешавања и заједно са украјинским партнерима испитујемо услове за поновно покретање нафтовода 'Дружба'", додала је мађарска нафтна компанија.

Мађарски премијер Виктор Орбан сазвао је хитан састанак Савета за националну безбедност, како би се позабавио прекидом испорука енергента али и тврдњама да је залутала руска ракета погодила село у Пољској, рекао је његов портпарол Берталан Хаваси.

Иако је ЕУ у јуну забранила увоз руске нафте поморским путем, Брисел је изузео Мађарску, Чешку и Словачку из те забране.

Портпаролка пољског оператера нафтовода рекла је за "РИА Новости" да руска нафта преко "Дружбе" стиже у Пољску.

"Да", одговорила је она на питање да ли се нафта нормално испоручује у Пољску.

Раније је Украјина обавестила руски "Трансњефт" да је обуставила пумпање нафте кроз јужни крак нафтовода "Дружба" у правцу Мађарске због "пада у волтажи".

Изграђен 1960их, "Дружба" се протеже на преко 4.000 километара од Татарстана у Русији до Мађарске и онога што су некада биле Источна Немачка и Чехословачка. Преко територије Украјине пролази око 1.490 километара гасовода. Нафтовод се у Ужгороду раздваја на "Дружбу-1", која иде до данашње Словачке, и "Дружбу-2", која иде до Мађарске.

image