Свет

Мормонска црква подржала закон о истополним браковима

Црква Исуса Христа светаца последњих дана и даље такве односе сматра грехом и поручује да брак види искључиво као заједницу мушкарца и жене
Мормонска црква подржала закон о истополним браковимаwww.globallookpress.com © Danita Delimont

Мормонска црква саопштила је да подржава закон о заштити права на истополне бракове, али је упозорила да је њена црквена доктрина која каже да је брак заједница мушкарца и жене - остала непромењена.

"Док радимо заједно на очувању принципа и праксе верских слобода заједно са правима ЛГБТ појединаца, можемо много да постигнемо кад је реч о оздрављењу односа и подстицању већег разумевања", поручила је црквена заједница која је до скоро на ЛГБТ парове гледала као на "отпаднике од вере".

Ова изјава, како пише "Вашингтон пост", део је континуираног "померања" црквене политике у последњих неколико година, укључујући подршку државном антидискриминационом законодавству и омогућавања крштења деце из истополних заједница.

Подршка новом закону, као још један гест пријатељства према ЛГБТ заједници, велики је заокрет у односу на 2008. годину када су мормони подржали Предлог 8, који је забранио истополне бракове у Калифорнији.

"Тражимо од вас да учините све што можете да подржите предложени уставни амандман тако што ћете донирати своја средства и време како бисте осигурали да је брак у Калифорнији законски дефинисан као брак између мушкарца и жене. Потребни су наши најбољи напори да очувамо свету институцију брака", речено је тада калифорнијским мормонима.

Професор религије на Каламазу колеџу у Мичигену Тејлор Петреј, рекао је да је "помак цркве ка подржавању истополних бракова као правног питања, преокрет деценије званичне политике и учења".

Нова позиција цркве је, како је за Си-Ен-Би-Си рекао професор веронауке на Државном универзитету у Јути Патрик Мејсон, уједно и одступање, али и наставак њених прошлих ставова.

"Ово је део свеукупне црквене теологије која у суштини подржава закон земље, увиђајући да је оно што проповедају и спроводе за своје чланове другачије од онога што представља плуралистичко друштво".

Заједница чији је званични назив Црква Исуса Христа светаца последњих дана, упркос овом "омекшавању" својих гледишта, на истополне бракове и даље гледа као на грех.

Мормони тако на својој веб страници кажу да, иако закон може еволуирати, све такве промене "не могу, заиста, променити морални закон који је Бог успоставио".

Такође додаје и да "у складу са нашим основним уверењима, црквени службеници неће користити свој црквени ауторитет да склапају бракове између двоје људи истог пола, а Црква не дозвољава да се њени објекти користе за церемоније, пријеме или друге активности повезане са истополним браковима".

image