Економија

Поново ради нафтовод "Дружба": Будимпешта добија руску нафту

"Трансњефт" најавио наставак рада јужног крака нафтовода, а Мађарске власти говоре о могућности добијања руске нафте морским путем преко Хрватске
Поново ради нафтовод "Дружба": Будимпешта добија руску нафтуGetty © Janos Kummer / Stringer

Иако је Украјина раније обавестила "Трансњефт" да је обуставила пумпање нафте кроз јужни крак нафтовода "Дружба" у правцу Мађарске због пада напона у електроенергетској мрежи, "Трансњефт" је данас објавио да се наставља са пумпањем.

Пумпање нафте кроз јужни крак нафтовода "Дружба" у правцу Мађарске настављено је у 05:09 сати по московском времену, потврдио је портпарол и саветник  председника "Трансњефта" за "РИА Новости".

Раније у среду, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да су настављене испоруке нафте у земљу преко нафтовода "Дружба".

Мађарска би могла да добије нафту из Руске Федерације и морским путем преко Хрватске у случају да се нафтовод "Дружба" заустави, за то је испуњен већи део техничких услова и сви законски услови, рекао је Гергеља Гуљаш, шеф премијерове администрације.

"Уколико се не обезбеди снабдевање нафтом тим нафтоводом, количина која недостаје се може допремити танкерима морем преко Хрватске. Технички услови за то су добрим делом створени, а правни услови у потпуности створени", рекао је Гуљаш на брифингу владе.

Он је подсетио да су Мађарска, Словачка и Чешка, захваљујући Будимпешти, добиле изузеће од санкција на нафту и договориле се да ће у случају гашења нафтовода моћи да добијају руску нафту преко мора.

image