Свет

Белорусија: НАТО се спрема за удар на нас и Русију

Белорусија саопштила да је оборила извиђачки дрон Украјине
Белорусија: НАТО се спрема за удар на нас и РусијуGetty © Omar Marques / Stringer

Заменик начелника белоруског Генералштаба Оружаних снага за контролу борбе генерал-мајор Валериј Гњилозуб изјавио је да милитаризација Пољске указује на припрему Варшаве за офанзивни рат.

"Данас недвосмислено сматрамо да НАТО формације распоређене у суседним земљама могу да постану основа за удар на Русију и Белорусију, њеног најближег савезника", изјавио је Гњилозуб.

Генерал-мајор је објаснио да се војна инфраструктура развија убрзаним темпом да би се прошириле могућности за размештање војних формација оружаних снага НАТО-а на територији суседних држава, и додао да је данас приведена крају модернизација већине аеродрома у Пољској и балтичким земљама, што обезбеђује место за 200 борбених авиона.

Поред тога, у Пољској, Литванији и Летонији се реконструишу центри за обуку и полигони војних контингената НАТО-а.

У Литванији, у непосредној близини државне границе Белорусије завршава се изградња новог полигона, иако је овај посао требало да почне 2024. године. Убрзаним темпом граде се нови мобилни кампови у које може да се смести неколико хиљада војника, сазнаје Белта.

"Инфраструктура која је до сада створена обезбеђује оперативно распоређивање трупа", закључује Гњилозуб.

Генерал-мајор Гњилозуб је упозорио да се милитаризација суседних држава убрзано одвија, пре свега Републике Пољске и да је то политички курс који јасно указује на спремност Варшаве за рат, а не за одбрану, како то покушава да представи пољски војно-политички врх.

"Није случајно што планирају да повећају војну потрошњу на минимум 3% БДП-а и да број националних оружаних снага доведу на 300 хиљада људи. У оквиру спровођења планова за повећање оружаних снага Пољске, формиране две додатне дивизије копнених снага. Додатна дивизија ће бити смештена у источном делу земље, у близини Бјалистока", рекао је Валериј Гњилозуб.

Према речима генерала-мајора "поред свега наведеног, планирано је значајно повећање борбеног потенцијала пољске војске кроз набавку америчког и јужнокорејског наоружања".

Он наводи да су већ склопљени уговори вредни милијарду долара и почињу велике испоруке оружја.

"Оборили смо украјински дрон"

Државни одбор за границе Белорусије саопштио је данас да је на граници са Украјином оборен украјински дрон опремљен за извиђање.

"Још једна украјинска провокација: још један дрон је оборен на граници са Украјином", наводи се у саопштењу одбора објављеном на каналу Телеграм, пренела је агенција Риа Новости.

У објави је прецизирано да су белоруски граничари у Кобринској области данас открили да извиђачки дрон квадрокоптер креће ка Белорусији са украјинске територије, 100 метара од границе са Белорусијом.

"Дрон је оборила гранична патрола из аутоматске пушке калашњиков. Квадрокоптер је био опремљен видео камером и коришћен је за извиђање и снимање техничких средстава и објеката пограничне заштите на територији Белорусије", наводи се у извештају.

Каже се да су у току додатне активности како би се провериле све чињенице у вези с овим случајем, другим те врсте регистрованим од 2. новембра.

image