Русија

Руски дрон Орлан-10: Војска поносна на свог "помоћника" (ВИДЕО)

Беспилотне летелице ометају комуникацију, снимају непријатељска подручја и шаљу СМС
Руски дрон Орлан-10: Војска поносна на свог "помоћника" (ВИДЕО)www.globallookpress.com © MOD Russia

Министарство одбране Руске Федерације објавило је снимак беспилотних летелица које равноправно са руском војском учествују у специјалној војној операцији у Украјини.

Реч је о Орлан-10 летелицама које, у зависности од опреме која се користи, могу да врше радио-извиђање, пресрећу непријатељске комуникације, снимају подручја на којима су распоређени украјински милитанти, као и да шаљу СМС поруке претплатницима мобилних оператера са позивима да положе оружје.

Висока прецизност обавештајних података постиже се коришћењем комбинованих извора информација: детектују се радио сигнали и пресреће се комуникација, у наведено подручје се шаље дрон са видео опремом, који снима и фотографише и препознаје непријатељске објекате.

Непокривене координате војне инфраструктуре, ватрених положаја, рејона где је размештено људство и утврђења преносе се артиљеријским јединицама које могу да направе стратегију за напад непријатеља.

Раније је руско Министарство одбране саопштило о раду беспилотних летелица Орлан-10 суочених са ометањем непријатељског електронског ратовања.

"Током извршавања борбених задатака, беспилотне летелице стално снимају и емитују положаје украјинских трупа и њихових батаљона, који, кријући се иза цивила као 'живи штит' и користећи терористичку тактику у борбеним дејствима, постављају упоришта и ватрене тачке у приватним стамбеним секторима и објектима социјалне инфраструктуре", наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner