Русија

Украјинци погубили више од десет руских ратних заробљеника (ВИДЕО)

Министарство одбране Руске Федерације: Брутално убиство није први ни једини ратни злочин
Украјинци погубили више од десет руских ратних заробљеника (ВИДЕО)Getty © Leon Neal / Staff

Украјинска војска намерно је погубила више од 10 заробљених руских војника, што је злочин који нико не може да представи као "трагичан изузетак", саопштило је руско Министарство одбране.

"Намерно и методично убиство више од десет имобилисаних руских војника од стране дегенеричне украјинске војске, директним хицима у главу, не може се представити као 'трагични изузетак' у име наводног општег поштовања права ратних заробљеника од стране кијевског режима", наводи се у саопштењу министарства.

Министарство одбране Русије је навело да брутално убиство руских ратних заробљеника није први и једини ратни злочин. Ово је уобичајена пракса у Оружаним снагама Украјине, коју активно подржава кијевски режим и коју западни покровитељи не примећују.

"Објављени видео доказ масовног масакра украјинских војника над ненаоружаним руским ратним заробљеницима потврђује суштину актуелног кијевског режима на челу са Зеленским и оних који га штите и подржавају", наводи се у саопштењу.

Истовремено, украјински војници који су се предали ове недеље држе се у складу са свим захтевима Женевске конвенције о поступању са ратним заробљеницима.

Руски истражни комитет саопштио је да је данас покренута истрага поводом убиства руских заробљеника у Украјини.

"Војни истражни органи Истражног комитета Руске Федерације покренули су кривични поступак против представника оружаних формација Украјине због кривичног дела  - убиство два или више лица које је извршила група лица у вези са њиховим службеним активностима - као и кривичног дела - сурово поступање према ратним заробљеницима, употреба забрањених средстава и метода у оружаном сукобу", наводи се у извештају.

Војни истражитељи предузимају мере за идентификацију лица која су снимала процес погубљења и утврђивање свих околности догађаја.

Подсећамо, јуче је обелодањено да су украјинске снаге безбедности убиле 39 проруских активиста у Херсону, а одвеле 74 особе у непознатом правцу, преносе "РИА Новости".

"Потврђено је да је стрељано 39 проруских активиста. Њихова тела нису предата рођацима и планирано је да се инсценира ситуација да је реч о руским ратним злочинима", тврди неименовани извор.

image