Русија

Захарова: ОЕБС скрива ратне злочине Украјине

Портпаролка Министарства спољних послова Русије наводи да је мисија ОЕБС-а, у својим извештајима, представљала искривљену слику онога што се дешавало
Захарова: ОЕБС скрива ратне злочине Украјинеwww.globallookpress.com © © Pavel Kashaev

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да недостаци у раду Мисије ОЕБС, која је изгубила мандат 1. априла 2022. године, захтевају свеобухватну анализу.

Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини основана је у марту 2014. одлуком Сталног савета ОЕБС-а да би се смањиле тензије и обезбедили мир, стабилност и безбедност, као и да прати и подржава спровођење свих принципа и обавеза ОЕБС-а.

Према речима Марије Захарове то су били сасвим логични задаци у условима који су владали у Украјини након фебруарског државног удара јер у том тренутку већ је беснео унутрашњи политички сукоб, који је убрзо попримио форму војне казнене операције Кијева против цивилног становништва Донбаса.

Одајући признање раду делу Мисије у којем су радили Руси, Захарова је констатовала да је "руководство ОЕБС-а првенствено било ангажовано на служењу интересима западне политике Кијева".

Марија Захарова је рекла да, упркос њиховој пристрасности, Мисија није могла да занемари огроман број чињеница које указују на то да украјинске трупе крше примирје, гранатирају цивилне инфраструктуре, јавне објекте и стамбена насеља, што је довело до значајних жртава међу цивилним становништвом.

Према њеним речима, Мисија је у извештајима представљала искривљену слику дешавања, скривајући ратне злочине Оружаних снага Украјине и намерно дискредитујући припаднике полиције Доњецка и Луганска.

У исто време "прозападна кадровска политика спречавала је руске грађане да заузму одговорне функције у штабовима и регионалним структурама Мисије", изјавила је Захарова.

Скривање документације

"ОЕБС упорно није давао Русији приступ званичним извештајима, упркос бројним апелима. У случајевима када их је било немогуће сакрити, коришћене су намерно нејасне формулације које нису омогућиле идентификацију починилаца дела. Мисија је намерно избегавала прикупљање општих информација о цивилним жртвама и уништавању инфраструктуре у Донбасу", додала је.

Након упорних захтева које је Русија подносила објављена је статистика за мали временски период и поново без навођења кривца.

Током периода 2014-2016, када је број жртава војне операције кијевског режима био највећи и бројао се у хиљадама, статистика наводно није вођена и ОЕБС је није објављивао.

"Кршећи мандат, руководство мисије је одбило да успостави контакте са локалним властима у ДНР и ЛНР, упркос бројним кршењима права руског говорног становништва, слободе штампе, манифестације агресивног национализма, антисемитизма и неонацизма", изјавила је Захарова.

Наводи и да током рада у Украјини ОЕБС није припремио извештај о појави агресивног неонацизма у Украјини, на чему је Русија инсистирала.

У извештајима Мисије, неонацистички маршеви и поворке називани су "мирним скуповима са патриотским паролама и транспарентима".

Незаконите активности ОЕБС-а

Након ослобођења Донбаса, чињенице о сарадњи Мисије са страним обавештајним службама почеле су да се откривају.

Министарство спољних послова Русије поседује документа, каже Захарова, која доказују да је ОЕБС украјинској војсци давао податке са својих надзорних камера за проналажење циљева и премештање опреме.

Како Захарова наводи, ОЕБС је био ангажован на прикупљању осетљивих података у интересу западних обавештајних служби.

"О оваквом ангажовању руководства ОЕБС-а говори и предаја дела имовине Мисије кијевском режиму, и то оклопних возила. Како буду откривене нове чињенице о незаконитим активностима бивше мисије, ми ћемо о њима обавестити", пренела је Захарова.

Она је закључила да "двоструки стандарди" и изобличења у раду ОЕБС-а захтевају искрену и отворену дискусију и исправку.

image