Економија

Немачкој прети несташица нафте због санкција против Русије

Могуће су привремене несташице у снабдевању и повећање цена због ембарга на увоз руске нафте, саопштила је немачка влада
Немачкој прети несташица нафте због санкција против Русијеwww.globallookpress.com © dpa/Annette Riedl

Немачка је упозорила да јој прети несташица нафте услед забране увоза овог руског енергента у ЕУ која ће ступити на снагу у јануару, пише "Фајненшел тајмс" и додаје да је реч о још једном показатељу на који начин енергетска криза у Европи утиче на највећу економију континента.

Упозорење је истакнуто у одговору немачких власти на питање опозиционих посланика о енергетској безбедности у источној Немачкој, где се налазе две велике рафинерије које у великој мери зависе управо од руске нафте.

Једна од њих, у граду Швет, кључни је добављач бензина, дизела, керозина и мазута за регионалну економију и опслужује велике локалне потрошаче као што је међународни аеродром у Берлину.

Иако улаже напоре у енергетску диверзификацију ове рафинерије, немачка влада је признала да би ембарго на руску нафту могао да изазове проблеме за привреду источне Немачке.

"У зависности од сценарија, локалне, привремене несташице у снабдевању и повећање цена, не могу се искључити", навела је савезна влада у одговору.

Санкције ЕУ против увоза руске нафте поморским путем, ступиће на снагу 5. децембра, а Мађарска, Словачка и Чешка су већ испреговарале да се ова одлука, макар привремено, не односи на њихове државе. Реч је о земљама које у великој мери зависе од руског нафтовода "Дружба".

Међутим, и упркос чињеници да су Швет, као и друга источна рафинерија у Лојни, такође, повезане са "Дружбом", Берлин је прихватио да у потпуности примени санкције до краја ове године, без изузетка.

У септембру, немачке власти су преузеле контролу над Шветом од руског нафтног гиганта "Росњефт", када је најављено да ће бити обезбеђено 400 милиона евра за финансирање проширења капацитета рафинерије.

Нова улагања у Швет требало би да повећају капацитет рафинерије на девет милиона тона нафте годишње, али критичари санкција против Русије напомињу да је рафинерији потребно око 12 милиона тона сирове нафте да би радила пуним капацитетом, пише "Фајненшел тајмс".

Из савезне владе су навели да покушавају да обезбеде алтернативно снабдевање кроз два различита нафтовода. Један иде из немачке луке Рошток на Балтичком мору, а други из пољске луке Гдањск.

Међутим, закључује се да нафтовод Гдањск-Швет не може да буде главни извор снабдевања рафинерије зато што је реч о нафтоводу који има ограничен капацитет јер, поред Швета, снабдева Лојну, али и рафинерије у Пољској.

image