Економија

Немачка: Плутајући ЛНГ терминали дупло скупљи него што је планирано

Трошкови изградње плутајућих терминала уз помоћ којих треба надокнадити одсуство руског плавог енергента, процењени на три милијарде евра, требало би да се удвоструче
Немачка: Плутајући ЛНГ терминали дупло скупљи него што је планираноwww.globallookpress.com © Hauke-Christian Dittrich

Набавка и одржавање плутајућих терминала за течни природни гас (ЛНГ) коштали су Немачку најмање три и по милијарде евра више него што је планирано. Тренутно је за те потребе одвојено око 6,56 милијарди евра буџетских средстава, што вероватно неће бити довољно, потврдили су "Шпиглу" из Министарства економије.

Од како су увели санкције на руске енергенте Немци покушавају да нађу алтернативне начине за довођење природног гаса у Немачку. Плутајући гасни терминали су најлакша опција будући да могу бити на располагању знатно брже од фиксних терминала. Прва два би требало да буду пуштена у рад крајем ове године или почетком 2023.

Буџетом за 2022. за потребе изградње четири терминала планирано је 2,94 милијарде евра. Међутим, због велике потражње сада се помиње шест терминала. С тим да су прва два морала да се закупе на 15 година уместо на 10, што је такође утицало на пораст цене трошкова.

Додатни новац се користи за "пројекте који су суштински значајни за немачку енергетску безбедност за предстојећу зиму", преноси "Шпигл". Без поузданог снабдевања гасом релевантни делови индустрије били би угрожени следеће године.

image