Економија

"Блумберг": У Европи расте ризик од несташице гаса током зиме

Услед приближавања зиме и хладнијег времена, расту и цене природног гаса
"Блумберг": У Европи расте ризик од несташице гаса током зимеwww.globallookpress.com © dpa/Stefan Sauer

Цене природног гаса у Европи поново бележе раст, а прекиди у снабдевању на кључним постројењима наглашавају ризик од потенцијалне несташице током зиме, пише "Блумберг".

За то време, неке прогнозе указују на хладније од нормалних услова у северозападној Европи до почетка децембра, што би могло да доведе до повећања потражње за грејањем након топлог октобра.

"Док су недавне благе температуре и залихе, веће од уобичајених, дале Европи преко потребан одмор од енергетске кризе, због хладноће или поремећаја у снабдевању, континент би брзо посегао за резервама", упозорава се у тексту.

Иако се очекује да ће укупни токови из Норвешке, углавном, бити стабилни, два поља у тој нордијској земљи данас су забележила непланирана смањења капацитета.

Раније ове године, велико америчко постројење за течни природни гаса (ЛНГ) оштећено је у пожару, али из постројења тек треба да савезним регулаторима доставе план поновног покретања рада.

"То доводи у питање да ли објекат Фрипорт може да настави са радом овог месеца како је планирано, а истовремено повећава нервозу око зимских залиха након што је Русија смањила извоз гаса на континент", пише "Блумберг".

Цене су скочиле и како се температуре спуштају ближе сезонским нивоима у неким деловима западне Европе, али и слабијом производњом ветра у Немачкој.

И највећи кинески произвођачи гаса очекују оскудне зимске залихе и више цене. Национална метеоролошка агенција очекује температуре близу или чак више од историјских норми од децембра до фебруара у већини делова Кине. 

Међутим, "изненадно повећање куповине гаса у Кини појачало би конкуренцију за преко потребан ЛНГ широм света, подижући стопе за Европу", закључује се у тексту.

image