Свет

Орбан: Чиме ћемо заменити руски гас?

Мађарски премијер критиковао нови план Европске комисије о заједничкој куповини природног гаса
Орбан: Чиме ћемо заменити руски гас?AP © Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber

Мађарски премијер Виктор Орбан огласио се на Твитеру како би критиковао нови план Европске комисије о заједничкој куповини природног гаса.

"Најновији план Брисела ме подсећа на времена када смо заједно куповали вакцине. То је споро и скупо. Радујем се правој дискусији на предстојећем самиту Савета Европе", написао је он.

Орбан је додао да упркос томе што сви говоре да је руски гас лош, нико не каже која је најбоља замена за њега.

"Кажу ми да је руски гас лош. Кажу да треба да престанемо да га купујемо. Али нико нам не говори чиме можемо да га заменимо. Не за пет година, већ сутра. Морамо да управљамо својом економијом, то је очигледно", нагласио је мађарски премијер.

Орбан је више пута нагласио да су Мађарској и Европи и даље потребни руски гас и нафта због чега се он неће придружити санкцијама против Русије. Он је истакао да управо те санкције већ стварају озбиљне последице.

Европска комисија је ове недеље предложила нови пакет мера за борбу против енергетске кризе. Конкретно, планира се обавезна заједничка куповина 13,5 милијарди кубних метара гаса како би се складишта попунила до зиме и створио механизам за ограничавање превисоких цена. О овим предлозима морају се сложити све земље ЕУ.

image
VV inauguration
banner