Свет

"Глобал тајмс": Посета Харисове Филипинима има за циљ распиривање ватре

Вашингтон је Јужно кинеско море учинио једном од својих стратешких тачака за игру против Кине, оцењује "Глобал тајмс", незванично гласило КП Кине
"Глобал тајмс": Посета Харисове Филипинима има за циљ распиривање ватреwww.globallookpress.com © Sean Kilpatrick/Keystone Press Agency

Потпредседница Сједињених Америчких Држава Камала Харис у посети је Филипинима, а један део њеног путовања покренуо је лавину питања јавности. Наиме, она сутра планира да посети Палаван, острвску провинцију која се налази близу кинеских острва Нанша и коју амерички медији називају "фронтом територијалног спора Филипина са Пекингом око Јужног кинеског мора", пише "Глобал тајмс" у уредничком коментару.

Харис је највиши амерички званичник који је икада посетио ово филипинско острво, на коме ће се састати и са припадницима обалске страже ове земље.

Међутим, циљ посете потпредседнице САД очигледно није ограничен само на јачање билатералних односа Америке и Филипина. Фокус путовања је више на "распиривању пламена у Јужном кинеском мору". Чак су и амерички медији признали да би посета потпредседнице Палавану била "веома симболична" и да би "пренела америчке поруке Кини", наводи лист.

Поједини амерички аналитичари кажу да би овај потез могао да "изнервира" Кину или да "проузрокује умерену фрустрацију у Пекингу". Иако можда и има Американаца који желе да виде ефекат који би посета Харисове Палавану могао да изазове, они уопште не разумеју став Кине.

"Ако заиста желите да нас питате шта мислимо о посети Харисове Филипинима, одговор је: Путовање ће додатно појачати утисак да САД говоре једно, а раде друго. То би могло да појача одлучност Кине да се војно ојача", оцењује "Глобал тајмс".

"Наравно, немамо ништа против тога да се САД ангажују са земљама у региону. Палаван је територија Филипина и Филипини имају право да приме сваког страног посетиоца. Оно што желимо да истакнемо је да било какве билатералне размене не би требало да буду на штету интереса било које треће земље, као и регионалног мира и стабилности. Филипински председник Фердинанд Маркос млађи је више пута изјавио да односе његове земље са Кином не треба дефинисати поморским питањима. У том контексту, посета Харисове више личи на покушај да се фитиљ сукоба у Јужном кинеском мору насилно стави у руке Филипина. Да будемо искрени, овај потез није тако љубазан", додаје се у коментару кинеског листа.

Питање Јужног кинеског мора одувек је било осетљиво за све укључене стране. Вашингтон је протеклих година изазивао проблеме у тој области, покушавајући да створи ситуацију у којој би се земље Јужног кинеског мора ујединиле како би се супротставиле Кини.

Ипак, под заједничким напорима земаља у региону, ситуација је остала релативно стабилна, а спремност и способност Кине да управља разликама са другим земљама у региону су се повећале. Забележен је значајан напредак у односима Кине и Филипина, а две земље постигле су консензус да одрже пријатељске консултације и решавају разлике и спорове о питањима као што је Јужно кинеско море.

Присуствујући 77. заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку у септембру, Маркос млађи је рекао да Филипини намеравају да обнове преговоре са Кином о заједничком истраживању нафте и гаса у Јужном кинеском мору.

Међутим, Вашингтон је Јужно кинеско море учинио једном од својих стратешких тачака за игру против Кине. Акције САД у региону немају за циљ да дозволе деескалацију ситуације. Уместо тога, они желе да подстакну ескалацију и стимулишу земље у региону да предузму провокативне акције против Кине. Природа посете Харисове Палавану спада у ову категорију. Ако Вашингтон озбиљно жели да "избегне и спречи неспоразуме и погрешне перцепције", како је рекао председник Бајден, онда такве прљаве игре треба заувек прекинути, наводи "Глобал тајмс".

Након састанка председника САД и Кине Џозефа Бајдена и Си Ђинпинга појавила се могућност да се односи две силе стабилизују. Када је Харисова посетила Филипине, појавиле су се вести о напретку у размени између Кине и САД у важним областима као што су војска, економија, трговина и клима.

Америчка трговинска представница Кетрин Таи састала се прошлог петка са кинеским министром трговине Ванг Вентаом, што је њен први сусрет са високим кинеским званичником од ступања на дужност. Амерички секретар одбране Лојд Остин више пута је изразио наду за разговорима на високом нивоу са кинеском војском.

Кина и САД настављају дијалоге на високом нивоу у различитим областима. Међутим, оно што је још важније је да би САД требало да предузму кредибилне акције. Ако Вашингтон настави да обуздава и потискује Кину у име "конкуренције, истовремено покушавајући да користи управљање конкуренцијом како би извршио притисак на Кину, то је једноставно немогуће".

Када је у питању сложеност кинеско-америчких односа, све земље света морају да имају разумевање и одговарајући политички аранжман. Оне "циљане" државе које су изабрале САД морају да буду трезвене како не би упале у замке, закључује "Глобал тајмс".

image