Свет

Европа остаје без лекара

Град у руралној Француској могао би да остане без медицинског центра јер не може да пронађе замене за лекаре који су се пензионисали. Сличан проблем постоји у читавој Европи
Европа остаје без лекараwww.globallookpress.com © Gabriel Luengas/Keystone Press Agency

Лекари у малом граду Виган постају све старији. У покушају да привуку нове стручњаке опште праксе који би заменили троје који ће се ускоро пензионисати, подигли су интердисциплинарни медицински центар како би постали привлачнији младим докторима.

Међутим, проблем је што центар не ради. Након пет година потраге за заменама, током које су понуђене и пристојне плате и добри услови, ни један једини лекар се није јавио. Удаљени град на југу Француске ће тако постати још једна "медицинска пустиња" у земљи.

Виган није једини француски град који има тешкоће у проналаску лекара. Готово седам милиона људи у земљи нема свог изабраног лекара, а таква ситуација постаје симбол европске кризе.

Лекара на Старом континенту нема довољно, предалеко су и престари су.

Познаваоци прилика за ситуацију у Француској криве политику покренуту још седамдесетих година прошлог века која подразумева ограничавање броја студената који могу да прођу прву годину студија. Та пракса је уведена када је у земљи било лекара "за извоз". Сада, после деценија ограничавања броја студената, има их премало. А Француска, као и остатак Европе, стари и потребе за здравственом негом су све веће.

Слична ситуација је и у другим земљама Европе.

Недостатак здравствених радника у Европи - око два милиона - акутно се осећа широм континента.

У Грчкој, недостатак особља у ургентним службама продужио је време реаговања на хитне случајеве. У Енглеској фали десетине хиљада медицинских сестара, што је рекордан број слободних радних места. Медицинске сестре су на врху листе свих занимања у којима постоји недостатак у Финској. Породилишта у Португалу се боре да остану отворена због недостатка лекара.

Недостатак лекара је проблем који погађа све наше чланове, рекла је Сарада Дас, генерална секретарка Сталног комитета европских лекара (ЦПМЕ), организације која представља лекаре широм Европе.

"У суштини, заиста постоји перцепција да медицина потенцијално више није атрактиван избор каријере, избор за људе да у њој проведу читав радни век. А ова ситуација ће заиста угрозити одрживост здравствених система у будућности", упозорила је она.

Дас указује на бројне проблеме, укључујући насиље на радном месту и сагоревање, и именује их као факторе који отежавају запошљавање и задржавање особља.

Та реалност већ угрожава дуговечност каријере најмлађих лекара у Европи. Многи млађи лекари су или отишли или размишљају о напуштању посла због високе стопе сагоревања и других проблема са менталним здрављем.

"Ако се то не реши како треба, створиће се још већи недостатак лекара", рекао је "Политику" Алваро Цераме, психијатар и председник комитета медицинске радне снаге у Европском удружењу младих лекара (ЕЈД).

"Трудимо се да обезбедимо негу нашим пацијентима", додао је он.

Трагедија Европе је у томе што је ова криза могла да буде спречена.

Несташица радне снаге је била очекивана, а погоршана је пандемијом, рекао је професор европског јавног здравља на Лондонској школи за хигијену и тропску медицину, Мартин Меки.

Указао је на чињеницу да се Европа дуго ослањала на стране здравствене раднике из земаља са нижим приходима да би решила овај проблем.

"Јасно је да постоји велики проблем. Морамо да повећамо здравствену радну снагу, али мислим да је тешкоћа у томе што су је претекле друге ствари, као што су цене гаса и рат у Украјини", рекао је Меки и поручио да је "политичка пажња кратка".

image