Свет

Британске медицинске сестре иду у штрајк

Обустава рада очекује се средином децембра и обухватиће болнице у свим већим градовима Енглеске, Северне Ирске, Шкотске
Британске медицинске сестре иду у штрајк© Pixabay

Медицинске сестре у Великој Британији одлучиле су да ступе у штрајк незадовољне малим платама и ниским животним стандардом, објавио је "Гардијан".

Обустава рада очекује се у бројним болницама у највећим градовима Енглеске, Северне Ирске, Шкотске, као и у Велсу, а њиме ће бити обухваћене неке од најпрестижнијих британских здравствених установа попут болнице Светог Томаса у Лондону, преко пута зграде Парламента.

То је објавио Краљевски колеџ за медицинске сестре (RCN), највећи светски синдикат и струковно удружење медицинских сестара, наглашавајући да се ради о одлуци за коју је гласала већина од око 300.000 њихових чланова.

Штрајк се очекује средином децембра, односно пре Божића 25. децембра и трајаће два дана, а могао би се одужити до маја следеће године.

"Бес се претворио у акцију. Наши чланови поручују: што је много, много је", рекла је генерални секретар удружења Пет Кален.

Она додаје да сестре више неће да трпе беспарицу код куће и тешке услове рада на послу.

Ово је први пут у 106 година дугој историји RNC-а да се чланови изјашњавају о обустави рада у свим деловима Уједињеног Краљевства. Осим информације да је већина чланова гласала "за", објављене и на званичном сајту RNC-а, није прецизирано о коликом се броју гласова ради, колико је било против штрајка, као и колико је њих учествовало у гласању.

Медицинске сестре биле су незадовољне јулском понудом владе о повећању плата за четири и по до пет одсто и тражиле су да тај проценат буде пет одсто већи од инфлације која је 10 одсто.

Кален је позвала министра финансија Џеремија Ханта, који ће следеће недеље представити буџетске планове владе, да у њих укључи повећање плата за здравствени сектор, као и да та понуда буде много виша од оне летошње. Она је говорила и о планираном штрајку.

„Овај корак биће значајн и за сестре и за пацијенте. Стандарди падају исувише ниско и имамо чврсту подршку јавности да их подигнемо", рекла је Кален.

Надлежни у здравственом сектору обавезали су се да ће неометан рад хитних служби бити приоритет, али заказане операције и прегледи вероватно ће морати да буду одложени, а терапије попут дијализе и хемотерапије реорганизоване. Рад у болницама, у недостатку сестара, изгледаће вероватно као онај током викенда или празницима.

Плате искусних медицинских сестара пале су за 20 одсто у односу на 2010, тврди RNC, док су званични подаци на које указује "Гардијан" да је тај пад пет одсто, будући да су примања усклађивана са стопом инфлације.

Здравствени радници добили су прошле године повећање зарада од три одсто, у време када су плате у јавном сектору биле замрзнуте, што је био аргумент владе да медицинским сестрама летос понуди много мање од онога што су оне тражиле.   

Министарка здравља Џилијан Киган раније је изјавила да медицинске сестре губе време штрајкујући.

"Нема никакве сврхе штрајковати. Препоручила бих сестрама да наставе разговоре. Али стварност је да ако дозволимо масовне повишице које су изнад стопе инфлације, не само да ће нам требати много више новца, већ ће то подстаћи инфлацију", рекла је Киган.

image