Свет

"Глобал тајмс": САД и НАТО користе Кину и Украјину да држе ЕУ у шаци

Антагонизовање Кине и позиви на повећање војних буџета услед економске кризе су начини којима САД, преко НАТО-а, "уцењују" Европу
"Глобал тајмс": САД и НАТО користе Кину и Украјину да држе ЕУ у шациwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld/dpa

САД и НАТО користе антагонизовање Kине и ситуацију у Украјини не би ли задржали Европу под сопственом контролом, оцењује кинески "Глобал тајмс".

Посета немачког канцелара Олафа Шолца Пекингу почетком новембра, утркивање европских лидера да се састану са Си Ђинпингом на скупу Г20 на Балију, као и разговор који је француски председник Емануел Макрон водио са кинеским председником том приликом указују да је Европа све отворенија за интензивирање односа са Кином.

НАТО, са друге стране, појачава антикинеску реторику, указује кинески "Глобал тајмс".

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је током говора у Мадриду у понедељак указао на наводно "све веће стремљење Кине да контролише нашу критичну инфраструктуру, ланце снабдевања и кључне индустријске секторе", и позвао чланице алијансе да не постану зависне од Кине.

Столтенберг је истом приликом додао да Кина представља "изазов за нашу безбедност, вредности и интересе".

Кина или НАТО, шта је права претња?

Изјаве генералног секретара НАТО-а указују на то да САД не желе да виде јачање односа измећу европских земаља и Кине у тренутку када се ЕУ бори са многим изазовима, оцењује "Глобал тајмс".

Такође, чињеница да Столтенберг говори о наводним кинеским намерама да контролише европску инфраструктуру и ланце снабдевања представља ширење агенде НАТО-а на поља ван војне безбедности, указује кинески лист.

Упркос Столтенберговим тврдњама, дистанцирање од Кине није у европском интересу и могло би да има катастрофалне последице, указује директор Одељења за европске студије на кинеском Институту за међународне студије Цуи Хонгџијан.

То што Столтенберг преувеличава кинеску наводну "претњу" не би ли подстакао већу солидарност у редовима НАТО-а указује да је алијанса и те како заглављена у хладноратовском начину размишљања, указује професор са Института за међународне односе на Кинеском универзитету за спољне послове Ли Хаидонг.

Подстицање сукоба једини је начин да НАТО оправда своје постојање, додаје Ли.

Сходно томе, ЕУ може постати још зависнија од НАТО и САД, па ће одржавање европске аутономије биће још теже, процењује Ли.

Са друге стране, кинески министар спољних послова Ванг Ји је током телефонског разговора са италијанским колегом Антониом Тајанијем у понедељак изјавио да Кина ЕУ сматра важним партнером и да подржава њену стратешку аутономију, али је и додао да треће стране - ово се односи на САД - не би требало да ограничавају односе Кине и ЕУ, будући да их се и не тичу.

Уцена ЕУ кроз "политички коректно" наоружавање Украјине

САД и НАТО такође користе конфликт у Украјини како би оснажили свој утицај у ЕУ, будући да су подржавање Украјине учинили "политички коректним" ставом, сматра експерт.

Наводна претња коју конфликт представља за безбедност Европе НАТО користи као изговор за трошење више новца на наоружање, указује Ли, и додаје да Бајденова администрација врши већи притисак на Европу будући да републиканска већина у Представничкој кући САД може одлучити да смањи војну и финансијску помоћ Украјини.

Tрошење више новца на наоружање у тренутку када се Европа бори са енергетском кризом и инфлацијом, те санкцијама које је Запад увео Русији, може довести до још већег незадовољства европског становништва својим владама, и тиме европске власти учинити још зависнијим од САД, закључују кинески експерти.

image