Свет

"Политико" на Самиту Г20: Сви би да причају са Сијем

Лидери европских држава су се "борили за шупљине у распореду" како би успели да се сретну са кинеским лидером
"Политико" на Самиту Г20: Сви би да причају са Сијемwww.globallookpress.com © Xie Huanchi

Европски лидери су се на самиту Г20 на Балију утркивали да се састану са кинеским председником Си Ђинпингом, преноси "Политико".

Лидери европских држава су се "борили за шупљине у распореду" како би успели да се сретну са кинеским лидером први пут од почетка пандемије коронавируса.

"Политико" наводи да Европљани нису били у фокусу распореда сусрета кинеског председника на самиту Г20. Док је састанак америчког председника Џозефа Бајдена са Си Ђипингом трајао три и по сата, састанак француског председника Емануела Макрона са лидером Кине је трајао краће од школског часа, свега 43 минута.

"Политико" објашњава тактику кинеске политике одржавања односа са сваком европском земљом појединачно. 

Кинески председник Си Ђипинг је на самиту Г20 имао појединачне састанке са лидерима европских држава: француским председником Емануелом Макроном, шпанским премијером Педром Санчезом, италијанском премијерком Ђорђом Мелони и холандским премијером Марком Рутеом. Си се није састао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

У разговору са Рутеом, Си Ђипинг је ургирао да се холандски произвођач микрочипова АСМЛ не придружи ниједној одлуци ЕУ и САД чији је циљ да се ограничи развој кинеских технологија. Штавише, Си је затражио да се Холандија одупре "политизацији економских и трговинских питања", односно да пружи отпор захтевима Брисела и Вашингтона.

У разговору са шпанским премијером Санчезом, Си Ђипинг је истакао важност Кине за развој туризма у Шпанији. Иначе, Мадрид је посебно заинтересован за туристе из Азије.

"Две стране треба да се добро припреме за кинеско-шпанску годину културе и туризма како би изградиле већу подршку кинеско-шпанском пријатељству", закључио је кинески председник.

Према извештајима кинеских новинских агенција о састанку са италијанском премијерком Мелони, Пекинг је најавио да ће увозити више "висококвалитетне робе" и сарађивати у области енергетике и ваздухопловства.

Макрон се приклања Сију

Слично томе, кинеска државна новинска агенција Синхуа цитирала је француског председника Макрона који је изјавио да жели више пословне сарадње са Кином, посебно у сектору авијације и цивилне нуклеарне енергије.

Макрон је такође поздравио Сија као "искрену" личност која би требало да "игра улогу посредника у наредних неколико месеци" у заустављању сукоба у Украјини, иако Пекинг није показао никакве знаке да је добар за такву улогу.

Француски председник је такође рекао новинарима да планира да посети Кину почетком следеће године. То изгледа као одговор на посету немачког канцелара Олафа Шолца, који је посетио Кину раније овог месеца. Шолц је наводно одбио предлог Париза за заједничку посету Макрон-Шолц и одлучио да иде сам са делегацијом великих компанија.

Док је Макрон тврдио да се Си сложио са њим о "позиву на поштовање територијалног интегритета и суверенитета Украјине", званична Кина је само саопштила да се "залаже за прекид ватре, прекид сукоба и мировне преговоре".

Брисел "попио" корпу

Билатерални састанци показују да европске државе настоје да остваре сарадњу са Кином као партнером. То је супротно ранијим изјавама да се ЕУ односи према Кини као према ривалу, указује "Политико".

За разлику од француских, шпанских, холандских и италијанских лидера, шефови ЕУ са седиштем у Бриселу нису добили време да поведу разговор са Сијем.

Недавно, на Петом међународном сајму увоза у Шангају кинеске власти нису пустиле снимак говора Шарла Мишела који је био критичан према Кини и Русији. Како преноси Ројтерс, он је у свом говору споменуо руски агресивни рат против Украјине, што је порука која се сматрала превише осетљивом за кинеске власти.

Сијево мишљење о недржавању састанка са Мишелом дошло је убрзо после овог догађаја. 

Председница Комисије фон дер Лајен није ни планирала да организује састанак са Си Ђинпингом. Лајенова је изнела идеју финансирања инфраструктуре за земље у развоју, како би се супротставила кинеској иницијативи "Појас и пут". Њен глас се, међутим, показао усамљеним међу европским лидерима на самиту Г20, истиче портал "Политико".

Догађај који се највише изазвао пажњу медија је свакако сусрет председник Кине Си Ђинпинг  и канадског премијера Џастина Трудоа. Веома брзо, садржај неформалног разговора који су два лидера имала на маргини скупа Г20 на Балију у уторак "процурио" је у медије.

На видео снимцима које су објавили канадски медији, Си и Трудо се могу видети како стоје близу један другог и разговарају преко преводиоца.

"То није прикладно и ми то не бисмо тако урадили. Ако постоји искреност, можемо добро да комуницирамо уз обострано поштовање, иначе, у супротном, неће бити једноставно", рекао је Си на мандаринском, смешећи се свом саговорнику.

image