Свет

Суд одбио Болсонарове жалбе на резултате председничких избора

Суд казнио Болсонарову партију због "тужбе са лошом намером" и отворио истрагу наводне проневере средстава током кампање
Суд одбио Болсонарове жалбе на резултате председничких избораwww.globallookpress.com © Ton Molina

Председник бразилског суда задуженог за решавање питања везаних за изборе Алешандре де Мораеш одбио је жалбу тима председника Жаира Болсонара на резултате председничке трке, преноси Ројтерс.

Болсонара је у другом кругу председничких избора 30. октобра тесно поразио кандидат левице и бивши председник Ињасија Луле да Силве, који је освојио 51 одсто гласова спрам његових 49 одсто.

Мораеш, који је и судија Врховног суда, казнио је Болсонаров тим са 22,9 милиона реиса (око 4,2 милиона долара) због, како је суд то дефинисао, "тужбе са лошом намером".

Болсонарова Либерална партија у уторак је уложила жалбу на резултате избора, тврдећи да су неке од електронских машина за гласање биле неисправне и да ти гласови не би требало да се рачунају.

На основу одлуке суда, приступ фондовима из буџета за партије Болсонарове коалиције биће блокиран док казна не буде плаћена, преноси Ројтерс.

У пресуди је предвиђена и истрага наводне проневере изборних средстава од стране лидера Либералне партије Валдемара да Коште Нета.

Мораеш је у пресуди жалбу Болсонаровог тима описао као "увредљиву према демократским нормама", додајући да је за циљ имала "подстицање криминала и антидемократских покрета".

image