Русија

Русија усвојила закон против геј пропаганде и промене пола

Лицима млађим од 18 година забрањен је приступ ЛГБТ информацијама на територији читаве Русије
Русија усвојила закон против геј пропаганде и промене полаwww.globallookpress.com © Cao Yang

Државна дума Русије данас је и званично усвојила закон о забрани ЛГБТ пропаганде, нетрадиционалних сексуалних односа, педофилије, као и информација које би могле изазвати жељу за променом пола, преносе руски медији.

Таква врста пропаганде преко медија, друштвених мрежа, реклама, филмова и књижевности од данас у Русији постаје кажњива. 

За ЛГБТ пропаганду грађани ће морати да плате и до 400 хиљада рубаља (нешто више од 6 000 евра), а правна лица - до пет милиона (око 79 000 евра). Странцима прети или затворска казна од 15 дана или депортација. Промоција педофилије ће грађане "коштати" до 800 хиљада рубаља (око 12 500 евра), док ће организације за то морати да издвоје и до 10 милиона рубаља (приближно 159 000 евра), пишу "РИА Новости". Јавно емитовање садржаја које показује нетрадиционалне сексуалне односе казниће се сумом до 200 хиљада рубаља (око 3 000 евра), у случају руских држављана, или до четири милиона рубаља (мало више од 63 000 евра), када је реч о правним лицима. 

Сви филмови који промовишу нетрадиционалне сексуалне односе неће добити дозволу за дистрибуцију, наводи се у закону, а планирана је и контрола производа који се увозе у земљу. 

Москва такође развија механизам помоћу којег ће се успешно ограничити изложеност деце ЛГБТ информацијама на различитим интернет платформама.

Убудуће, да би неко могао да погледа одређени садржај тог типа на интернету, биће потребно да унесе посебан код или ће се од њега захтевати извршење неке друге радње, којом би се потврдио узраст корисника. Лицима млађим од 18 година забрањен је приступ ЛГБТ информацијама на територији читаве Русије.  

У циљу заштите млађе популације Дума је унела допуне и у неке већ постојеће законе. Један од њих је, на пример, и закон "О заштити деце од информација штетних по њихово здравље и развој", који је био усвојен још 2010. године.

Данашњи закон заједно је саставило више од 400 посланика Државне думе, укључујући и њеног председника Вјачеслава Володина. Овај закон се усваја искључиво у интересима грађана Русије, објаснио је претходно Володин, и додао да ће Москва наставити да се држи пута који су утабали њихови преци. 
"Ми имамо своју традицију, имамо савест, имамо разумевање да треба да мислимо о деци, породици, земљи, да чувамо оно што смо наследили од родитеља", истакао је председник Думе.

Мониторинг садржаја на интернету и у медијима прописиваће руско регулаторно тело за контролу медија "Роскомнадзор".

Почетком месеца, 9. новембра, руски председник Владимир Путин потписао је и увео закон о очувању духовно-моралних вредности, којим Русија жели да очува традиционалне вредности и да се позиционира као држава која брине о моралним начелима.

Пропаганда нетрадиционалних односа, како сматрају руски званичници, угрожава демографију, уништава концепцију брака, те спречава рађање деце у већем броју, истовремено ширећи деструктивна начела као што су егоизам и неморал.

Кремљ је најавио да ће о овоме водити рачуна на разним нивоима – од образовања и науке, преко међународне сарадње, наводи се у указу руског лидера.

Америка: Ово је озбиљно кршење људских права

Убрзо након увођења закона огласио се и Вашингтон. Генерални секретар САД-а Ентони Блинкен назвао је овај корак озбиљним кршењем људских права и позвао Москву да опозове данашњу одлуку. 

"Предложено проширење руске забране о информисању о темама повезаним са ЛГБТКИ+ питањима представљала још један озбиљан ударац слободи изражавања и људским правима ових особа у Русији. Позивамо руске посланике да повуку предлог закона и поштују људска права и достојанство свих", написао је Блинкен на Твитеру.

image