Магазин

Омиљени колач Лава Толстоја

Кућа породице Толстој увек је била пуна: бројни рођаци, пријатељи и обожаваоци његових дела долазили су у посету Јасној Пољани, а о гостопримству које је пружала Софија Андрејевна, супруга Лава Толстоја, причало се широм целе Русије.
Омиљени колач  Лава Толстоја© Pixabay/RitaE

"Срећан је онај ко је срећан код своје куће" рекао је Толстој својевремо, а његов дом увек је био мирна лука у којој је породица била на првом месту. Оброци који су планирани и припремани са пуно пажње, били су тачка окупљања целе породице, а Софија Андрејевна ништа није препуштала случају, те је и сама по потреби "ускакала" у улогу домаћице.

За доручак у дому Толстојевих најчешће се служила овсена каша са млеком или млечним производима, а вечера која се сервирала тачно у шест поподне састојала се од 4 јела: на столу се увек налазила супа, месо, поврће и за крај обавезно кафа.

У породици Толстој се поштовао и традиционални руски ритуал испијања чаја. Свако поподне чланови породице би се окупљали око самовара и уз пригушено светло необавезно ћаскали, уживајући у чају. Традиционалне руске посластице - чајни колутићи, колачи са орасима, бадемима, воћем, медом и џемом, неизоставни су део овог ритуала.

Брига о исхрани "генија и великог човека" како се једном приликом изразила о свом супругу, био је посебан задатак Софије Андрејевне са којим се успешно носила 48 година, а из љубави према гастрономији, настао је и њен кувар, који је читав век прележао у архиви пре него што је угледао светлост дана. У кувару су била садржана 162 рецепта, а скоро сваки од рецепата повезан је са породичном традицијом и има причу иза себе.

Данас са вама припремамо колач са бадемима по рецепту Софије Андрејевне, који је једноставан за припрему a надамо се да ће се и вама допасти!

image