Свет

Стручњаци: Све више вакцинисаних умире од короне

Више не можемо да говоримо о пандемији невакцинисаних, поручују из фондације "Кајзер фемили"
Стручњаци: Све више вакцинисаних умире од короне© Unsplash

Већина Американаца која у последње време умире од последица виурса корона је вакцинисана, показује истраживање фондације "Кајзер фемили" у ком се наводи да је 58 одсто заражених, који су преминули током августа, примило вакцину.

Реч је о наставку забрињавајућег тренда који се појавио прошле године, пише "Вашингтон пост" и додаје да је проценат умрлих који су вакцинисани у сталном порасту.

Док је међу умрлима у децембру 2021. године било тек њих 23 одсто, већ у јануару ове године тај број је износио 42 одсто.

"Више не можемо да говоримо о пандемији невакцинисаних", рекла је председница фондације Синтија Кокс.

Она је истакла да вакцине временом "губе моћ" јер се појављују нове варијанте које се лакше одупиру вакцинама, те да је потребно да се настави са "бустер" дозама како би се спречиле болести и смрт.

Међутим, када су вакцине биле одобрене, ни "Фајзер, ни "Модерна" нису доставили податке о дугорочној ефикасности и евентуалним нуспојавама.

И поред ових података, одлазећи директор америчког Института за алергије и заразне болести Ентони Фаучи позвао је грађане да наставе да се вакцинишу. Он тврди да су вакцине "у великој мери" ефикасне.

Фаучи се раније залагао за стриктне антипандемијске мере, међу којима је било и затварање школа. Ипак, овај имунолог је недавно изјавио како он лично нема никакве везе са затварањем образовних институција и драматичним падом у квалитету образовања које је тиме проузроковано.

Управо због тога, поставља се питање да ли ће кроз који месец променити и став о вакцинама, као и да ли ће тврдити да није имао ништа ни са процесом имунизације у САД?

image