Свет

Американци се већ припремају за следећу пандемију

Амерички председник Џозеф Бајден покренуо план за сузбијање биолошких претњи
Американци се већ припремају за следећу пандемијуAP © Foto Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Амерички председник Џозеф Бајден покренуо је план за сузбијање биолошких претњи и припрему за следећу пандемију након што је пандемија коронавируса изазвала више од милион смртних случајева у Сједињеним Америчким Државама.

Бајден је потписао три документа о биолошкој безбедности чији је циљ формирање стратегије и плана имплементације за наредни случај масовног ширења вируса у САД-у.

У Националној стратегији одбране од напада биолошким оружјем, коју је објавила Бела кућа, наводи се да САД морају да се позабаве "случајним ослобађањем биолошких агенаса и претњама које представљају терористичке групе или противници који желе да користе биолошко оружје", пренео је Ројтерс.

Меморандум који је потписао Бајден успоставља структуру за координацију политике за одбрану од напада биолошким оружјем међу владиним агенцијама под надзором Беле куће.

Он усмерава америчку обавештајну заједницу да надгледа претње и обезбеди да се Сједињене Државе "континуирано прилагођавају овом еволутивном окружењу претњи" одржавањем годишњих вежби, рекао је високи званичник администрације описујући нови план.

План позива Конгрес да одобри захтев за 88 милијарди долара током пет година, а које ће бити намењене опремању за пандемију и одбрани од напада биолошким оружјем. 

"Циљ је да се спрече епидемије и биолошки инциденти пре него што се догоде, било да се јављају природно, намерно или случајно", рекао је званичник, а преноси Ројтерс.

image