Свет

Конзервативни европосланик против "пандемијске амнестије"

Они који су украли нашу слободу, тврди конзервативни политичар, морају за то да плате цену
Конзервативни европосланик против "пандемијске амнестије"© Foto: Tanjug/AP (AP Photo/Mark J. Terrill, File)

Питање "пандемијске амнестије" постало је веома важна тема у западним, посебно америчким медијима, а у својеврсни "рат" укључила се и Лорен Пауел Џобс, удовица суоснивача "Епла" Стива Џобса, и власница ревије "Атлантик", с предлогом да се прогласи "пандемијска амнестија".

Ова вест је наишла на реакцију посланика Европског парламента Кристијана Тереса, који се огласио на Твитеру. 

"Не сме бити такозване пандемијске амнестије након драконских карантина широм ЕУ, написао је Терес, додајући да се "они који су злоупотребљавали карантин" и "негатори слободе" морају суочити са правдом.

Терес је позвао и да се за "негаторе слободе" и "њихове странке" не гласа, јер они више не могу бити бирани на јавне функције.

Злоупотребе изолације

Европа се у последње две године суочила са најстрожим карантином, који је био обавезан у многим земљама, изјавио је Терес за "Брејтбарт Јуроп", а људима широм континента претило је искључење из друштва уколико не приме вакцину против корона вируса. Сада један број оних који су се залагали за "драконска правила", посебно против невакцинисаних, позива да се на све заборави. 

Позиве да се спроведе таква "пандемијска амнестија" одлучно одбацују многи који су се суочили са тежином ових ограничења, а Терес сматра да се одговорни за ограничавање слободе појединаца морају суочити са последицама својих поступака.

"Они који су злоупотребљали изолацију сада позивају на амнестију, али они не желе да признају да су многима нанели штету нити траже опроштај" написао је представник Хришћанско-демократске националне сељачке партије на друштвеним мрежама.

"Политичари су украли нашу слободу"

Терес је нагласио да Европљани треба да позову појединце на одговорност због њихових поступака током пандемије, у оквиру борбе за праведнију и транспарентнију Европску унију.

"То је питање правде, треба се осврнути уназад и истражити шта се заправо догодило након децембра 2019", рекао је Терес. "Сви морају да одговарају пред законом, било да су у питању политичари, фармацеутске компаније или регулаторна тела."

"Политичари који су украли нашу слободу да радимо, да путујемо и да виђамо своју  породицу, морају платити пуну цену и њима не може бити доступно обављање било које јавне функције", наставио је он, додајући да сви за које се утврди да су изневерили или обманули јавност морају одговарати.

"Лекција коју морамо да научимо је да захтевамо пуну транспарентност и одговорност од свих. Тако ћемо убудуће избећи неку сличну ситуацију, у којој се ризици социјализују, а неке компаније деле једино профит", рекао је члан групе европских конзервативаца. За ове драконске мере против ковида, додаје Терес, испоставило да су биле супротне јавном интересу. 

Рат твитовима

Како пише "Брaјтбарт", "левичарски" магазин "Атлантик" сада захтева "амнестију" за одговорне, тврдећи да нису знали колико је вирус опасан, што је изискивало прописивање ригидног карантина и "закључавања". У томе су се нарочито истицале многе јавне личности, попут главног епидемиолога Ентонија Фачија, Ненси Пелоси, Криса Куома, Гевина Њузома... Они су, тврди "Брејбарт", знали да су тако строга правила непотребна, што су показали тиме што су их прекршили. 

Полемика се посебно разбуктала на Твитеру, где учествују многе јавне личности својим твитовима.

У расправу се укључио и чувени глумац Џејмс Вудс, који се одлучно противи питању "амнестије" речима: "Одговор на ту ствар `пандемијске амнестије је, к***, одлучно `не`." 

image