Свет

Већина Немаца не жели да се Ангела Меркел врати

Више од 40 одсто испитаника сматра да је бивша канцеларка била боља од свог наследника, Олафа Шолца
Већина Немаца не жели да се Ангела Меркел вратиwww.globallookpress.com © Sven Hoppe/dpa

Већина Немаца би се успротивила евентуалном повратку бивше канцеларке Ангеле Меркел, показало је ново истраживање. Меркел је пре нешто мање од годину дана напустила функцију шефа националне владе.

Укупно 71 одсто испитаника не би желело да се бивша лидерка врати на функцију, док би 23 одсто поздравило њен повратак, показују подаци које је прикупио Институт за испитивање јавног мњења "Циви".

Испитивање је показало и да 43 одсто Немаца верује да је она била боља канцеларка од садашњег лидера Олафа Шолца. Готово исто толико људи – 41 одсто – има супротно мишљење.

Ангела Меркел је 16 година била на челу земље и само неколико дана јој је недостајало да обори рекордни канцеларски мандат свог политичког ментора Хелмута Кола. Откако је напустила функцију, Меркелова се суочила са критикама да је њена енергетска политика учинила Немачку у великој мери зависном од руског увоза енергената.

Бивша канцеларка бранила је своје одлуке рекавши да је куповина руског гаса најбољи пут ка зеленој будућности. Раније ове недеље, она је дала подужи интервју немачком недељнику "Шпигел", рекавши да сукоб између Москве и Кијева није био изненађење за њу јер су "Мински споразуми били нарушени". Она је такође рекла да се надала новом формату дијалога за Русију и ЕУ, али да није могла да прогура ту иницијативу.

image